Superveleslaloma Kranjskogorčan sinoči ni dokončal. Najbolje se je odrezal Andrej Jerman, ki je zasedel 25. mesto. Aleš Gorza je bil 30. Nihče od njiju ni imel sreče pri žrebu, kajti želela sta si startno številko med prvo osmerico, dobila pa številko 24 (Jerman) in 27 (Gorza). Andrej Križaj in Gašper Markič sta zaostala za prvo trideseterico.

Z zmago je presenetil Tobias Grünenfelder. Švicar si je dan po svojem 33. rojstnem dnevu podaril najlepše možno darilo. Prvič v karieri se je povzpel na najvišjo stopnico na tekmah za svetovni pokal. Pred včerajšnjim dnem je bila njegova najboljša uvrstitev tretje mesto. Trikrat ga je zasedel v superveleslalomu in enkrat v smuku. Za sedem stotink sekunde je prehitel rojaka Carla Janko. Tretji je bil Avstrijec Romed Bau mann (+0,27).

Medtem ko so včeraj blesteli Švicarji, so se v soboto veselili njihovi veliki tekmeci Avstrijci. Michael Walchhofer je v soboto na poledeneli progi končal avstrijske muke. Rdeče- beli so slavili prvo zmago v smuku po marcu 2009, Walchhofer pa je postal najstarejši zmagovalec naj hitrejše preizkušnje alpskega smučanja doslej. Zmagal je pri 35 letih, sedmih mesecih in tridesetih dneh. Doslej je v rokah rekord držal Didier Cuche, Walchhofer ga je prehitel za 20 dni. Absolutni rekorder je Marco Büchel, ki je leta 2008 superve leslalom dobil pri 36 letih in treh mesecih. »Ko treniram s kolegi iz smukaške reprezentance, se včasih počutim star. A ko pridem domov, se sam sebi spet zdim mlad, kajti sem najmlajši otrok v družini,« se je smejal Michael Walchhofer, med tem ko sta mu družbo na zmagovalnem odru delala Norvežan Aksel Lund Svindal in rojak Mario Scheiber.

S 16. zmago v svetovnem pokalu je sebe in kolege iz reprezentance obvaroval pred kritikami, kajti dolg post je avstrijsko javnost vse bolj vznemirjal. »Bili smo pod precej šnjim pritiskom, kajti smuk je v Avstriji zelo priljubljena disciplina. Težko bi si želel boljšega začetka zadnje sezone v svetovnem pokalu,« je dodal Walchhofer, ki se je pred to sezono odločil za drugačen pristop. Poleti si je privoščil več počitka. Po koncu te sezone ga bo imel še več. V športnem pokoju bo užival tako, da bo več časa posvetil trem otrokom in vodenju hotela v Zauchenseeju.

Med petimi slovenskimi tekmo valci je bil najboljši Andrej Šporn, ki je zasedel 14. mesto. Točke je za 27. mesto dobil še Andrej Jerman, ki ravno navdušen ni mogel biti, je pa sezono začel bolje kot lani, ko je bil 48. Rok Perko je bil na poti proti točkam, nato pa je odstopil. Gašper Markič in Boštjan Kline sta bila z visokima startnima številkama daleč od najboljše trideseterice.

»Sem kar zadovoljen, saj sem pri čakoval uvrstitev med desetim in 15. mestom, nasmihalo pa se mi je celo enajsto mesto, za katerega mi je zmanjkalo le malce sreče in štiri stotinke. Mislim, da nisem naredil večje napake in da je bila vožnja takšna, kot bi morala biti. Kar dober začetek glede na to, da za nas po navadi Lake Louis ni bil zelo uspešen. Je zelo specifičen smuk, letos pa so bili izjemoma konstantni pogoji za vse tekmovalce,« je svoj nastop ocenil Andrej Šporn. Nekaj besed je namenil še temperaturam zraka, ki so bile znosnejše kot v minulih dneh: »Končno smo imeli normalne temperature. Zjutraj smo se šalili, da nam je vsem vroče, ko je bilo 12 pod ničlo, v zadnjem tednu smo imeli temperature okrog minus 30, zato nas je zelo zeblo, zdaj nam je pri minus 10 že prav prijetno toplo.«