"Hočejo se me znebiti, odstraniti me hočejo s političnega prizorišča," je svojim sodelavcem med koncem tedna zaupal Berlusconi. Takoj za tem je dodal, da opoziciji ne bo uspelo, ker si Italija ne more privoščiti krize, ki bi jo pahnila podobno v situacijo v kateri sta se znašli Grčija in Irska.

Vsi so se spravili nanj

Pred odločilnim glasovanjem nezaupnice vladi v parlamentu (14. decembra) italijanski premier upa, da bo z zastraševanjem o krizi apokaliptičnih dimenzij svoje najhujše nasprotnike prepričal, da še enkrat podprejo njegovo vlado. Toda ker je obkoljen in živi v hiši strahov, Berlusconi sumi, da se je nanj spravil celo Rupert Murdoch, medijski tajkun. In pa WikiLeaks.

Čeprav je politiki nenaklonjena spletna stran novi val tajnih dokumentov začela objavljati včeraj pozno zvečer, se Rim trese že nekaj dni. Med 250.000 tajnimi depešami, ki so jih ameriška veleposlaništva od leta 2006 do 2009 pošiljala State Departmentu, je nekaj tudi takih, ki zadevajo rimsko vladno palačo. "V dokumentih, ki prihajajo na dan, so imena in priimki korumpiranih politikov," iz Washingtona poroča dopisnik rimske Repubbliche, ki navaja vire Bele hiše in State Departmenta.

"Strahotne" posledice drobnih skrivnosti

Administracija predsednika Obame je že pred nekaj dnevi začela obveščati zavezniške države o neurju, ki se pripravlja. V dokumentih bodo objavljene zelo delikatne in celo zasebne stvari, so se opravičevali iz Washingtona, kjer seveda zelo dobro poznajo vsebino depeš.

"Tudi drobne skrivnosti bodo imele uničevalne posledice," Repubblica navaja vir ameriškega zunanjega ministrstva. Po vseh napovedih naj bi objava dokumentov prizadela predvsem rusko-ameriške odnose.

Po nekaterih ocenah naj bi celo preprečila ratifikacijo novega ameriško-ruskega sporazuma o denuklearizaciji. In kadar se govori o Rusiji, ni mogoče mimo Italije, ki je (tudi v času Prodijeve vlade) postala največji ruski zaveznik v Evropi. Kot napovedujejo v Washingtonu, so poročila tajnih služb veleposlaništev zelo podrobna. Vključujejo tudi pogosta zasebna srečanja med premierjema Putinom in Berlusconijem.

Opozicija naj bo tiho

Če so predvidevanja realna, naj bi v naslednjih urah luč sveta ugledalo celo tajno poročilo o srečanju v Sočiju, (maja meseca 2009), kjer sta Vladimir Putin in Berlusconi v intimnem in zasebnem ozračju sklenila pakt o izgradnji plinovoda Južni tok. S prihodom na oblast naj bi se Obama začel oddaljevati od Putina. Po teh poročilih si je ameriški predsednik prizadeval krepiti odnose s predsednikom Medvedjevom ter ohlajal odnose z Berlusconijem.

Kaj so v zvezi s tem ameriške tajne službe poročale in svetovale Beli hiši, oziroma State Departmentu? "Od opozicije pričakujem, da bo po objavi dokumentov molčala," je včeraj nekaj ur pred viharjem dejal Franco Frattini, italijanski zunanji minister. Frattini je prepričan, da bo objava tajnih dokumentov zelo škodila italijanskemu nacionalnemu interesu.