Petra Majdič je finsko "miniturnejo" treh tekem končala na sedmem mestu, potem ko je danes v njeni najslabši disciplini na 10 km v prostem slogu osvojila sedmo mesto. Majdičeva je v Kuusamu poleg tega dvakrat stala tudi na stopničkah, v petkovem klasičnem sprintu je bila druga, v sobotni klasiki na 5 km pa tretja.

Zadnjo, odločilno tretjo tekmo finskega "minitoura" v Ruki ob začetku sezone, je s prvega mesta začela Marit Bjoergen, ki ji je s 26 sekundami zaostanka sledila Petra Majdič, tretja se je na progo pognala Justyna Kowalczyk, za njo pa Charlotte Kalla. Norvežanka je pričakovano že od prvega metra narekovala oster ritem, v ozadju pa sta Majdičevo kmalu ujeli Kowalczykova in Kalla. Slednji sta kmalu ušli, nato pa so Majdičevo ujele še Wibeke Skofterud, Julija Čekalova, Arianna Follis, Marianna Longa in Nicole Fessel, ki so nato tekle skupaj.

V zadnjem krogu je v boju za drugo mesto odpadla Kalla, ki je porabila ogromno moči na začetku tekme ob lovljenju Majdičeve in Kowalczykove. Slednja je močno napadla nekje okrog polovice zadnjega kroga, tempa Poljakinje pa Švedinja ni mogla več držati in tako je bilo jasno, da gre skupno drugo mesto na tej turneji Kowalczykovi, tretje pa Kalli, medtem ko je že četrto zmago v sezoni vknjižila Bjoergnova, ki je zmagala tudi skupno na tej turneji.

Majdičevo danes oviral hud mraz

"S svojimi nastopi v Ruki moram biti zadovoljna. Danes me je precej bolj oviral hud mraz. Želela sem si, tako kot veliko drugih tekmovalk, da bi današnjo tekmo ravno zaradi hudega mraza odpovedali. Stika z najboljšimi nisem mogla držati, ko me je v tretjem krogu zagrabil krč v nogah. Zdaj se že veselim prihoda domov po mesecu dni Skandinavije," je po tekmi povedala Petra Majdič.

"Turneja smo z naše strani speljali uspešno. Danes Petrin nastop sicer ni bil ravno po naših željah, kar lahko pripišemo utrujenosti in hudemu mrazu. Prvi in zadnji krog sta bila v redu, v drugem in tretjem krogu pa ji je primanjkovalo nekaj hitrosti na ciljni ravnini, zaradi zmrznjenosti mišic. Zaradi tega je tudi prišlo do težav v tretjem krogu, ko jo je zagrabil krč v nogi. V klancih je zato težko napadala, kot smo si to želeli pred tekmo. S samo turnejo lahko rečem, da smo zelo zadovoljni," pa je dejal trener Majdičeve Ivan Hudač.

Karavana smučarskega teka se prihodnji teden seli v nemški Düsseldorf, kjer bo v soboto na sporedu sprint v prosti tehniki, v nedeljo pa sledi še ekipni sprint.