V Domelu bodo tako leto 2010 predvidoma zaključili za pet odstotkov bolje od prvotnih napovedi. Dosegli bodo 65 milijonov evrov prodaje in pol milijona evrov dobička. Vendar kot opozarja predsednica uprave Domela Jožica Rejec, "krize še nikakor ni konec, trg je še vedno zelo trd in zlasti zelo nepredvidljiv, napovedi se iz meseca v mesec krajšajo, potrebe po odzivnosti pa so vse večje".

Največji problem je slediti tem spremembam, zato se je Domel odločil tudi za centralizacijo določenih služb in prenovo sistema načrtovanja ter utrjevanje dobaviteljske verige, da bi dosegel še večjo odzivnost, vendar ne na račun povečevanja zalog. Kljub centralizaciji se število delovnih mest, ki jih je trenutno v skupini Domel prek 1000, ne bo zmanjšalo, temveč se postopma zaradi rasti prodaje celo povečuje.

"Letos smo začasno zaposlili okrog 30 novih ljudi, za naslednje leto pa so načrti prodaje še za deset odstotkov večji, tako da bomo na ta račun dodatno zaposlovali," je novinarjem ob robu današnje novinarske konference glede razvojnega centra za elektroindustrijo v Železnikih pojasnila Rejčeva. Dodala je, da zaradi prestrukturiranja posameznih programov iz delovno intenzivnih v bolj avtomatizirane proizvodne linije sicer število zaposlenih ne raste v enaki meri kot sama proizvodnja.

Podobno velja za družbo Iskra Mehanizmi s 450 delovnimi mesti v Sloveniji ter 100 v Bosni in Hercegovini, ki ima vedno manj enostavnega dela in zato na novo zaposluje izključno v razvoju. "Število delovnih mest skoraj ne raste oziroma raste zelo počasi, močno pa raste realizacija," je za STA povedal direktor podjetja Marjan Pogačnik.

Prodajo so v lipniškem podjetju uspeli povečevati tudi v času recesije, saj se je od leta 2008 do 2009 povečala za 20, do 2010 pa za 35 odstotkov, kar je izključno rezultat novih razvojnih poslov. Zaradi tega je vpliv krize na Iskro Mehanizmi manjši, kljub vsemu pa Pogačnik še vedno opaža, da je "trg v nekem kriznem krču".

Letos bodo zabeležili zelo dobre poslovne rezultate. Prihodki bodo ob koncu leta presegli 50 milijonov evrov, zabeležili pa bodo tudi za 1,5 milijona evrov dobička. "Z normalnim delom v tem okolju nimamo več problemov, tako da se lahko bolj usmerjamo naprej," je dejal Pogačnik, ki v šestih letih vodenja Iskre Mehanizmi letos pričakuje daleč najboljše rezultate.

Poldrugi milijon evrov dobička pričakujejo tudi v družbi LTH Ulitki, ki v Škofji Loki in Ljubljani zaposluje 1180 ljudi. Dobiček bo vodstvo družbe glede na obljube in dosežen dogovor delila tudi z delavci, ki so sicer zahtevali solastništvo podjetja v rokah menedžerjev. Vendar je direktor in solastnik podjetja Andrej Kranjec še vedno zelo skrivnosten glede višine in odstotka dobička, ki bo pripadel zaposlenim.

Kranjec je bil tudi tokrat v pogovoru z novinarji skop pri informacijah o poslovanju samega podjetja, ki je peto največje podjetje na Gorenjskem in eno največjih v celotni državi. Pojasnil je le, da je poslovanje v skladu z načrti in da naj bi dosegli 100 milijonov evrov realizacije ter da kriza na podjetje nima več velikega vpliva, saj je vezano izključno na zunanje partnerje.