"Lady drama" je navdušila predvsem s fizično pripravljenostjo. Na kvalifikacijskem prologu je bila daleč najhitrejša. Randallovo je prehitela za sekundo, Follisovo dve, Kowalczykovo za več kot tri sekunde. Take forme v drsalnem sprintu še ni pokazala. "Ah, Petra raketa še ni. Bomo videli po prvih pravih tekmah, takrat se bo pokazalo," trener Ivan Hudač iz uvodne tekme po pričakovanju ni želel delati evforije. Priznal pa je, da je zelo zadovoljen, ker se je nadpovprečno dobro znašla v mehkem novem snegu, na zelo tehnični ovinkasti progi in v zelo agresivnem finalnem teku, na robu incidenta, ki ne bi sodil v svetovni pokal. Torej ravno pravšnje razmere, da je Petra lahko izkusila napredek v zanjo najbolj neugodnih pogojih.

"S fizično pripravljenostjo sem res zadovoljen," je potem slovaški strokovnjak med Petrinim popoldanskim počitkom vse razložil. "Petra je zelo močna. Malce me je skrbelo, ker je imela za sabo zelo težak ritem treningov. In pričakoval sem precejšnjo utrujenost. Njen tek pa je bil na višji ravni od pričakovanj. Ko je uradni napovedovalec napovedal tekačice velikega finala, je bilo slišati enako, kot bi šlo za svetovni pokal. To je še dvignilo nivo uvodne tekme. Petra se je v prerivanju dobro znašla. Pred zadnjim ovinkom je poskušala prehiteti Randallovo, a jo je izrinila v mehek sneg ob ogradi, tako da sta jo tedaj prehiteli še Kowalczykova in Follisova. V ciljni ravnini je še enkrat prišla mimo obeh, le mimo Američanke ni šlo več," je Hudač opisal prvo tekmo po Vancouvru.

Danes bo slovenska tekaška kraljica nastopila še na pet kilometrov klasično. Pričakovati je še eno primerjavo s Kowalczykovo. Kakšna tekaška množica je zbrana na Laponskem, kjer so pravljične razmere za tek, pove današnja startna lista s 447 imeni za obe konkurenci. Na sprintu bo teklo kar 120 tekačic. Zanimivo, da se je znanka s smučin Rogle, domačinka Aiku Saarinen, izognila velikemu "srečanju". Danes bodo na startu tudi Nemke (zanimivo, da tudi na Norveškem).

Na 10 kilometrov drsalno (tekma FIS v Beitostolnu ) je bil slovenski izkupiček naslednji: 16. mesto Mirjam Soklič - Cossetini, 18. mesto Barbare Jezeršek in 22. mesto Anje Eržen (zmagala je Therese "Duracel" Johaug). Bolj bo zanimivo na današnjem drsalnem sprintu, kjer starta tudi Vesna Fabjan. "V glavi nimam posebnih načrtov, želela pa bi preizkusiti nekaj novih taktičnih različic, ki jih na svetovnem pokalu ne morem tvegati. Za nami je dober trening," je pred prvo tekmo v sezoni razmišljala Fabjanova.