Slovenske barve bodo v Eindhovnu branili Tina Meža, Nina Drolc (obe Velenje), Tanja Šmid, Špela Bohinc, Anja Čarman, Urša Bežan, Robi Vovk, Emil Tahirovič (vsi Triglav Kranj), Tjaša Vozel, Peter Mankoč (oba Ilirija Ljubljana), Anja Klinar, Nina Cesar, Robi Žbogar (vsi Gorenjska banka Radovljica), Katja Hajdinjak, Nina Sovinek (obe Olimpija Ljubljana), Grega Plevelj (Ljubljana), Tjaša Oder, Tamara Miler (obe Fužinar Ravne), Matjaž Markič (Koper).

Udarno ime slovenske ekipe ostaja Peter Mankoč, aktualni svetovni rekorder na 100 mešano, kateremu lani ni uspelo še desetič zapored osvojiti zlate medalje na tej razdalji, zato pa se je v plavalne anale zapisal z novim svetovnim rekordom, morda še bolj enkratnim dosežkom. Skupaj je samo Mankoč na tovrstnih tekmah osvojil več kot 20 medalj, med njimi deset zlatih.

V ekipi so tudi Matjaž Markič, Anja Čarman, oba že tudi evropska prvaka ter Emil Tahirovič, ki je prav tako že osvajal odličja na tovrstnih tekmovanjih. Vroča kandidatinja za stopničke je tudi letos izjemna Radovljičanka Anja Klinar in kopica tekmovalk s kratkim reprezentančnim statusom kot denimo letos peta plavalka Evrope na 200 prsno Tanja Šmid in dvakratna mladinska evropska prvakinja s Koroške Tjaša Oder.

Selektor Roni Pikec ob idealnem razpletu lahko pričakuje, da bi Slovenija v Eindhovnu osvojila tudi več odličij in morda število medalj zaokrožila na jubilejnih 50. Še večje možnosti za tovrsten dosežek pa bi imela ekipa v popolni postavi, a prvenstvo bodo zaradi študijskih obveznosti v ZDA izpustili olimpijska podprvakinja Sara Isakovič, najhitrejši zemljan letos na 50 prsno v velikem bazenu Damir Dugonjič in slovenski sprinterski rekorder Jernej Godec. "V ospredju niso vselej le medalje. Imamo odlično reprezentanco, ki lahko poseže po najvišjih mestih, a še bolj pomembno je, da gremo na prvenstvo z velikim številom plavalcev, ki so v boju za same medalje," pred odhodom med drugim pravi Pikec.

V slovenskem taboru je tik pred odhodom tudi nekaj neprijetnega priokusa, saj je neposredno pred SP odstopil predsednik Plavalne zveze Slovenije Darjan Petrič, še vedno pa so tudi nekatera mnenja v zvezi zelo nasprotna in trener Petra Mankoča Dimitrij Mancevič se je odločil, da bo zaradi zanj nesprejemljivega odnosa PZS do njega in njegovega varovanca Petra Mankoča spet bojkotiral skupno pot s slovensko izbrano vrsto.

Slovenske težave bodo manj zanimale druge reprezentance, predvsem gostitelje Nemce, ki so bili najuspešnejša država že na lanskem tovrstnem tekmovanju v Carigradu, letos pa si želijo ta primat obdržati. Po tradiciji bodo najtrši tekmeci za prvo mesto v končnem seštevku medalj Nemci, Rusi, Francozi in Italijani.