Številke v skupnem seštevku pred zadnjo dirko zna zdaj najbrž na pamet že vsak osnovnošolski ljubitelj tega športa: Alonso ima 246 točk, Webber 238, Vettel 231, Hamilton pa 222. Slednji je tako v igri za naslov bolj teoretično, saj bi moral zmagati, ob tem pa še računati na točkovno ničlo Alonsa ter z uvrstitvijo Webbra na največ šesto ter Vettla na največ tretje mesto.

Edini o svoji usodi povsem sam odloča Alonso. Če bo Ferrarijev Španec prvi ali drugi, bo imel v rokah naslov, že tretjega po letih 2005 in 2006 (a takrat je zmagoval z Renaultom). Šele če bo tretji, se bo začelo preračunavanje. Matematike je tako v primeru Alonsa kot pri obeh Red Bullovih dirkačih toliko, da bodo gledalci med dirko skorajda potrebovali "plonk listek" z namigi v slogu prvak bo ta in ta, če bo ta in ta šele na tem in tem mestu.

Morda se bodo dirkači odločili za najboljšo različico. Ko bodo ugasnile rdeče luči, bo pozabljena vsa teorija, štela bo le predstava na stezi. Nekaj prednosti si je zagotovil Vettel, lanski zmagovalec na novi stezi Yas Marina, ki je bil najhitrejši v kvalifikacijah. A drugi konkurenti so blizu. Hamilton je bil drugi, Alonso tretji in Webber peti. Pred Avstralcem je v startni vrsti še Jenson Button, ki bo natanko 14 ur še svetovni prvak, a nima več možnosti za ubranitev naslova.

Dirka se bo začela ob 14. uri, novi svetovni prvak pa bo znan kakšno uro in pol pozneje.