Kot je na novinarski konferenci po seji vlade dejal premier Borut Pahor, je novico izvedel pred kratkim. Ob tem je je poudaril, da je "presenečen, ker je bila nad to novico presenečena tudi za energetiko pristojna ministrica za gospodarstvo Darja Radić". To pomeni, da nadzorniki samostojno opravljajo svojo funkcijo, za to pa tudi prevzemajo odgovornost, je dejal.

Ministrica Radićeva je povedala, da ni vedela, da je bil danes nadzorni svet Teša in da nameravajo nadzorniki razrešiti Rotnika. Želi pa pridobiti informacijo o razlogih za razrešitev in pričakuje, da je ta bila tudi utemeljena. Ob tem je poudarila, da vlada z začetkom delovanja agencije za upravljanje kapitalskih naložb države ni več pristojna za kadrovske menjave v nadzornih svetih oz. upravah, saj to nalogo zdaj opravlja agencija.

Rotnik: Nisem sledil navodilom

Rotnik pa povedal, da je njegova razrešitev posledica tega, da ni sledil navodilom tistih, ki bi radi imeli netransparenten projekt gradnje šestega bloka šoštanjske termoelektrarne. Predsednik podjetniškega sindikata Branko Sevčnikar pa je pojasnil, da so sklep o opozorilni stavki sprejeli na seji stavkovnega odbora, ki še poteka v Šoštanju.

Kot je dodal, da je razrešitev Rotnika nelegitimna in v nasprotju s slovensko zakonodajo in pravnim redom. Svoje poglede bodo tako v petek predstavili na zboru delavcev in sprejeli sklepe o nadaljnjih aktivnostih. Med opozorilno stavko pa ne bo motena oskrba z električno energijo, je zatrdil Sevčnikar.

"Danes sem bil na agenciji za upravljanje kapitalskih naložb države, kje sem predstavljal prav projekt Teš 6. Med to predstavitvijo pa so me nadzorniki odstranili," je dejal Rotnik. Kot je dodal, se o njegovi razrešitvi govori že od leta 2008, ko je vodenje direktorata za energijo na ministrstvu za gospodarstvo prevzel Janez Kopač.

"Morebitne funkcije svetovalca direktorja Teša ne bom sprejel, delati znam in se bom v prihodnjih dneh odločil, ali bom svoje znanje še naprej uporabljal v energetiki ali na nekem drugem področju," je še dejal Rotnik.

Odprtih več vprašanjih, na katera ni bilo odgovorov

Do razrešitve Rotnika s položaja prvega moža Teša, hčerinske družbe HSE, je prišlo dober mesec po tem, ko je vlada na predlog ministrice Radićeve zamenjala nadzorni svet HSE. Ministrica je kot razlog za zamenjavo navedla, da je od uprave in nadzornikov HSE želela določena pojasnila o gospodarnosti projekta šestega bloka Termoelektrarne Šoštanj (Teš 6), vendar se je ob tem odprlo več vprašanj, na katere niso dobili odgovora.

Zato se ji je takrat zdela primerna rešitev, da postavi na najbolj odgovorna mesta, na katerih se odloča o projektu, ljudi, ki jim bo zaupala in za katere meni, da bodo sposobni strokovno, ne politično pripeljati Teša 6 do konca v normalnih finančnih virih in uspešno.

O Rotnikovi zamenjavi se je sicer govorilo že precej časa. Vlada je namreč Teš 6 pod drobnogled vzela v začetku leta, ko je na predlog takratnega ministrstva za gospodarstvo Mateja Lahovnika sklenila zahtevati od HSE celovito informacijo o Tešu 6, saj so javnost razburila namigovanja o domnevni korupciji pri projektu, ki pa jih je Rotnik odločno zavrnil.

V SD razmišljajo o interpelaciji zoper ministrico Radićevo

V SD zaradi današnje razrešitve direktorja Termoelektrarne Šoštanj (Teš) Uroša Rotnika razmišljajo o interpelaciji zoper ministrico za gospodarstvo Darjo Radić. Član predsedstva stranke in velenjski podžupan Srečko Meh je zatrdil, da bodo vsekakor sprejeli določene ukrepe zaradi Rotnikove razrešitve.

Na vprašanje, za kakšne ukrepe naj bi šlo, je Meh odgovoril, da to še vedno preučujejo, saj se s takšno politiko ne more iti več naprej. Sam pa razmišlja, da bi odstopil kot član predsedstva SD in kot predsednik pokrajinskega odbora Savinjsko-šaleške regije. Položaj predsednika velenjskega mestnega odbora SD pa bi Meh obdržal.

Vodja poslanske skupine in velenjski župan Bojan Kontič pa je povedal, da težko napove, kaj bo storila stranka zaradi Rotnikove razrešitve, v poslanski skupini SD se o tem niso pogovarjali. "Meh je predsednik SD Velenje, kamor sodi tudi Šoštanj. Njegovo ogorčenje je upravičeno, kajti to je kadrovanje, ki smo mu v preteklosti nasprotovali in napovedovali zares novo kadrovsko politiko," je dejal Kontič.

V Tešu bo v petek zaradi Rotnikove razrešitve potekala opozorilna stavka. Rotnik pa je povedal, da je njegova razrešitev posledica tega, da ni sledil navodilom tistih, ki bi radi imeli netransparenten projekt gradnje šestega bloka šoštanjske termoelektrarne.

Vlada se za zamenjavo pred časom ni odločila

Vlada je od takrat od HSE zahtevala več dokumentov, med drugim tudi poročilo o vodenju Teša 6, ki sta ga obravnavala tudi nadzorna sveta HSE in Teša. Predsednik vlade Pahor je sredi julija, ko je prejel poročilo, poudaril, da ne izključuje menjav vodstva Teša. Vlada se po preučitvi poročila za zamenjavo sicer ni odločila, saj v njem, kot je takrat pojasnila Radićeva, ni mogoče razbrati jasnega odgovora na vprašanje, ali je bilo vodenje 1,2 milijarde evrov vrednega projekta Teš 6 doslej učinkovito.

Konec julija, po obravnavi dopolnjenega poročila, je Pahor poudaril, da si z ministrico želita še enkrat sestati z vsemi deležniki tega projekta in "dobiti vpogled v vse dileme". Julija pa so sindikati in sveti delavcev v skupini HSE zaradi Teša 6 zahtevali odstop takratnega prvega moža HSE Boruta Meha. Meh je takrat vse očitke zavrnil.

Le nekaj dni potem, ko je Radićeva konec septembra vladi predlagala razrešitev nadzornega sveta HSE, so nadzorniki s čela HSE razrešili Meha. Nadzornike je vlada nato zamenjala dva dni po Mehovi razrešitvi.