Ob Škafarjevem filmu so se v tekmovalni program uvrstili filmi, kot so Aurora romunskega režiserja Cristija Puiuja, premierno prikazan na zadnjem festivalu v Cannesu, Tilva Roš srbskega režiserja Nikole Ležaića, ki so ga predvajali v Locarnu in Sarajevu, Sublimno življenje španskega režiserja Daniela Villamediane, ki je bil prav tako na ogled v Locarnu, in nemški film V senci Thomasa Arslana, ki je bil premierno predstavljen na festivalu v Berlinu, je sporočila vodja promocije in trženja Filmskega sklada RS Nerina T. Kocjančič.

Direktor festivala je priznani portugalski filmski producent Paulo Branco, ki je v svoji karieri posnel več kot 200 filmov in sodeloval z režiserji, kot so Manoel de Oliveira, Wim Wenders, Robert Kramer, Pedro Costa, Andre Techine, Andrzej Zoulawski in Teresa Villaverde.

Petčlansko žirijo sestavljajo predstavniki različnih poklicev, v njej sta tudi so priznana glasbenica Laurie Anderson in modna oblikovalka in vnukinja Sigmunda Freuda Bella Freud.

Film o očetu in sinu, ki preživita dan v naravi, je nastal v produkciji Gustav filma. V glavnih vlogah sta nastopila Milivoj Roš in Sandi Šalamon. Direktor fotografije je Marko Brdar, oblikovalec zvoka Julij Zornik. Producent filma je Frenk Celarc.

Filmu je na letošnjem Festivalu slovenskega filma v Portorožu strokovna žirija namenila vesno za fotografijo, mladi Sandi Šalamon pa je bil za vlogo sina nagrajen z vesno za posebne dosežke. Šalamon je za igro v filmu Oča prejel še Stopovo nagrado za najboljšega igralca. Film je s posebno omembo za "izjemno senzibilno in vizualno poetično tkanje vezi med izgubljenim očetom in sinom" na festivalu nagradila še žirija filmskih kritikov in publicistov.

Po beneškem festivalu v septembru je za film Oča to drugi mednarodni filmski festival. Po Estorilu bo film na sporedu na ljubljanskem Liffu. Festivalska pot ga bo do januarja vodila v Tallinn, Göteborg in Rotterdam.