Kot nam je pojasnil Bine Kordež, se bodo z upravo Merkurja prihodnji teden poskušali dogovoriti za rešitev, ki bo "najbolj smiselna za obe strani". Kaj pričakuje od uprave v zameno za predčasno prekinitev delovnega razmerja, ni jasno, ni pa pričakovati, da bi uprava privolila v plačilo odpravnin.

Ko je konec junija Kordež zaradi pritiska bank upnic odstopil s položaja predsednika uprave, je ostal zaposlen v podjetju, po trditvah naših virov na posebno prošnjo Janeza Bohoriča, predsednika uprave Save, ki je petinska lastnica Merkurja. In sicer je dobil v zameno za miren sestop s funkcije predsednika uprave enoletno pogodbo o zaposlitvi na mestu svetovalca uprave, medtem ko je nekaj njegovih najožjih sodelavcev moralo nemudoma zapustiti podjetje. Kordež nam je na vprašanje, ali dobiva plačo v Merkurju, ker ne želi prevzeti pisne odpovedi delovnega razmerja, odgovoril, da je prejel "predlog odvetniške družbe, vendar po smrti g. Knupleža še ni bilo nobenih dogovorov". Kakšen predlog je dobil in ali pričakuje, da se bodo dogovorili o pogojih predčasne prekinitve delovnega razmerja, ni želel pojasniti, češ da bodo v prihodnjih dneh z upravo poskušali doseči dogovor.

Po naših informacijah so Kordežu že sredi septembra, ko je družbo še vodil preminuli predsednik uprave Bojan Knuplež, poslali predlog za sporazumno prekinitev delovnega razmerja, saj se želi Merkur izogniti morebitnim sodnim sporom glede na zaščito, ki jo zaposlenim nudi delovnopravna zakonodaja. Težko je namreč pričakovati, da bi morebitni odškodninski in kazenski postopki, ki jih s pomočjo zunanjih pravnih svetovalcev pripravljajo v Merkurju, epilog doživeli prej kot v nekaj letih.

Po nekajtedenskih težavah z vročitvijo pošte jo je Kordež na koncu prevzel, vendar sporazuma po trditvah naših virov do danes še ni podpisal in ga vrnil v Merkur. Glede na to, da se s takojšnjo prekinitvijo delovnega razmerja brez plačila odpravnin ne strinja, je očitno, da od uprave pričakuje ponudbo o pogojih predčasne prekinitve delovnega razmerja.

Do konca junija je nekdanja štiričlanska uprava Merkurja prejela skupaj 374.000 evrov bruto prejemkov (192.000 evrov neto). Največ, 201.000 evrov bruto, je prejel Goran Čelesnik, večino na račun odpravnine. Bine Kordež je v prvem polletju prejel skupaj 80.000 evrov bruto oziroma 42.000 evrov neto prejemkov. Vsi zaposleni po individualnih pogodbah so v tem obdobju prejeli skupaj 2,5 milijona evrov bruto.

Nova uprava se je nemudoma lotila racionalizacije poslovanja. Z ukinitvijo bonitet in znižanjem plač po individualnih pogodbah, ukinitvijo povračila stroškov kilometrine, zmanjšanjem voznega parka, števila mobilnih telefonov za tretjino ter stroškov marketinga in števila dobaviteljev bo na letni ravni prihranila 3,2 milijona evrov.

vesna.vukovic@dnevnik.si, suzana.rankov@dnevnik.si