Ob neupoštevanju teh enkratnih stroškov je banka v tretjem četrtletju ustvarila čisti dobiček v višini 3,1 milijarde dolarjev, kar je po poročanju tujih tiskovnih agencij nad pričakovanji analitikov. Ti morebitnih izrednih stroškov ne vključujejo v svoje napovedi.

Nova obsežna finančna zakonodaja, ki jo je julija sprejel ameriški kongres, vnaša tudi številne spremembe na področje poslovanja s kreditnimi in plačilnimi karticami.

Družba je tako enkratni strošek v višini 10,4 milijarde dolarjev pripisala po novem predpisani zgornji meji za višino večstranskih medfranšiznih provizij, ki jo predvideva zakonodaja, to pa bo v prihodnje zmanjšalo prihodke z naslova kartičnega poslovanja.

Pri večstranskih medfranšiznih provizijah gre za stroške, ki jih mora banka, preko katere transakcijo s plačilno kartico izvaja nek trgovec ali ponudnik storitev, plačati banki, ki potrošniku izda debetno ali kreditno kartico, za izvedbo transakcije s plačilno kartico.

Nova reformna zakonodaja obenem močno brzda banke pri zaračunavanju kazenskih provizij proti strankam, ki zamujajo s plačili računov za kreditne kartice. Ameriške banke so namreč pred krizo močno spodbujale ljudi k zadolževanju in jim po mnenju zakonodajalcev niso v zadostni meri predstavile tveganj, nato pa so jih strogo kaznovale za vsako neplačništvo.

Banka je z izjemo tega enkratnega dogodka poslovala dobro. Največ je k čistemu dobičku ob neupoštevanju izrednih stroškov prispevalo dejstvo, da so se rezervacije za slaba posojila v primerjavi z enakim obdobjem lani več kot prepolovila na 5,4 milijarde dolarjev.

Prihodki so bili s skoraj 27 milijardami dolarjev za dva odstotka višji kot v enakem obdobju lani, medtem ko so bili v primerjavi z drugim trimesečjem nižji za 8,4 odstotka.

Banko sicer v zadnjih tednih bremeni afera z nepravilnostmi pri zaplembah nepremičnin, zaradi česar so oblasti sprožile preiskave v vseh zveznih državah z izjemo Alabame. Bank of America je najprej uvedla moratorij na odobravanja novih zaplemb v vseh 50 zveznih državah, a ga je medtem v 23 že ukinila, potem ko revizija ni pokazala nepravilnosti.