Predloge za možne kandidate za viceguvernerja Banke Slovenije je treba v urad predsednika republike poslati v roku 30 dni od objave poziva, predlogi pa morajo biti obrazloženi. Posebej mora biti priloženo pisno soglasje možnega kandidata, da je kandidaturo pripravljen sprejeti.

Mesto viceguvernerja centralne banke se je spraznilo po odhodu Andreja Ranta, ki prevzema vlogo slovenskega veleposlanika pri OECD. Predsednik Türk je prav v ponedeljkovem uradnem listu izdal ukaz o njegovi postavitvi za veleposlanika. Rantu, ki je zaprosil za predčasno razrešitev, je funkcija viceguvernerja in člana sveta Banke Slovenije prenehala 8. septembra.

Na prvi poziv za viceguvernerja Banke Slovenije so se prijavili štirje kandidati. Poleg Košaka še Mejra Festić, Igor Masten in Ksenija Maver. Predsednik republike je po opravljenih pogovorih z vodji poslanskih skupin za kandidata za viceguvernerja Banke Slovenije predlagal Košaka in predlog posredoval v odločanje DZ, kjer pa Košak na glasovanju konec septembra ni dobil zadostnega števila glasov podpore.

Viceguvernerja Banke Slovenije mora namreč v DZ podpreti večina vseh poslank in poslancev, torej 46 ali več. Košaka, ki je v Banki Slovenije zaposlen od leta 1995, je podprlo 43 poslancev, 19 jih je bilo proti.

Svet Banke Slovenije šteje pet članov, po Rantovem odhodu pa ima štiri člane. Poleg guvernerja Marka Kranjca so člani sveta še viceguvernerji Darko Bohnec, Janez Fabijan in Stanislava Zadravec Caprirolo.