To je povedal novinarjem v DZ in dodal, da je imel danes sestanek z bivšim in sedanjim guvernerjem Banke Slovenije, Francetom Arharjem in Markom Kranjcem, ministrom za razvoj in evropske zadeve Mitjo Gasparijem ter državno sekretarko na ministrstvu za finance Matejo Vraničar o nadaljnjih korakih reševanja vprašanja deviznih varčevalcev, potem ko je Hrvaška minuli teden pristala na nadaljevanje reševanja tega vprašanja v skladu s sporazumom o nasledstvu pod okriljem Banke za mednarodne poravnave v Baslu.

Premier sicer meni, da je "šel malo preveč mimo javnosti" ta pomemben uspeh Slovenije, to je, "da smo dosegli dogovor, da se bo to reševalo v Baslu, da ne bo šlo za dvostranske rešitve, da se bo spoštovala pogodba, ki je bila podpisana na Dunaju".

Po oceni premiera obstajata dve možnosti - ena je, "da se bo dolga desetletja reševalo to vprašanja," ker gre za pet naslednic, druga možnost pa so "majhna in ozko priprta okna priložnosti, ko se lahko veliki problemi rešijo".

Meni, da "je sedaj stanje na Zahodnem Balkanu, med našimi sosedami in sukcesorji bivše države tako, da bi morda zdaj lahko prišli do nekaterih rešitev," zato ima v kratkem na dnevnem redu srečanja z voditelji teh držav.