Na današnjih petih dražbah nepremičnin stečajnega premoženja Mure v skupni vrednosti skoraj 32 milijonov evrov se - z izjemo Geoplina plinovodi - ni prijavil noben kupec. Murino premoženje bo zato odslej naprodaj po "zdravih jedrih".

Kot je dopoldne za STA povedal stečajni upravitelj Mure Branko Đorđević, so že pripravili pet ali šest prodajnih sklopov. Med njimi je tudi stoodstotni poslovni delež v Muri in partnerjih kot pravni osebi s prostori. Naprodaj naj bi bil za okvirno ceno 8,5 milijona evrov, pri čemer morajo pridobili mnenje hipotekarnih upnikov in se tudi odločiti, ali bodo šli na likvidacijsko vrednost, tržno vrednost ali nezavezujoče zbiranje ponudb. Na tak način bodo poskušali prodati tudi družbo Mura Unikat, Energetika in druge.

Za prodajo nepremičnin in stavbnih zemljišč Mure v stečaju v Murski Soboti, Gornji Radgoni in Ljutomeru, družbe M-Energetika in Murinih blagovnih znamk ter Muralista torej ni bilo niti zanimanja in tako tudi ne položene varščine.

Đorđević še pravi, da je pri prodaji nepremičnin "težava zaradi krize in zaradi tržne vrednosti in je težko pričakovati, da bo nekdo kupil po tržni vrednosti, ker so v stečaju tržne vrednosti celo manjše, kot so bile takrat, ko so bile dane hipoteke".

Kupci torej čakajo na znižanje na raven likvidacijskih cen, s prodajo v paketu pa so jim dali tudi tako možnost nakupa, da jim hipotekarni upniki, ki so jim priznali za 24 milijonov evrov terjatev, ne bi očitali, da jim te možnosti niso ponudili.

Vrednost vseh priznanih terjatev upnikov je 42,67 milijona evrov, ocenjena tržna vrednost celotnega premoženje Mure pa je 52,6 milijona evrov. Danes so bile ponujene nepremičnine in stavbno zemljišče na lokaciji Plese 2 v Murski Soboti za 23,56 milijona evrov, družba M-Energetika za dobrih 166.000 evrov, blagovne znamke Mura, Leona, J. G. Carniolus, e.Mura in Carla Degen pa skupaj za 3,099 milijona evrov. Vse navedeno je bilo v paketu za izklicno ceno 26,8 milijona evrov.

Nekdanji Murin obrat oziroma nepremičnine v Črešnjevcih pri Gornji Radgoni je bil naprodaj za 2,55 milijona evrov, obrat z zemljiščem v Ljutomeru pa za nekaj več kot 1,38 milijona evrov. Izklicna cena za nepremičnino invalidskega podjetja Muralist na peti dražbi pa je bila 1,05 milijona evrov.

Muralist je bil Murina hčerinska družba in je v stečaju od 12. oktobra lani, medtem ko so matično podjetje Mura ter Murini hčerinski družbi Mura - Ženska oblačila in Mura - Moška oblačila v stečaju od 2. oktobra lani.