"To potrjuje, da je naša interpretacija zakona pravilna in da so se družbe po preverjanjih odločile, da je bolj modro, da uskladijo svoje plače z zakonom," je poudarila ministrica za gospodarstvo Darja Radić. Ob tem je dodala, da razmišljajo, da za tiste, ki so si plače znižali sami, razen globe ne bi sledile še kakšne druge sankcije.

Po podatkih POP TV sta med tistimi, ki so si znižali plače, tudi Loterija Slovenije in Nova Kreditna banka Maribor (NKBM). Direktor NKBM Matjaž Kovačič naj bi si bil plačo 13.600 evrov bruto že znižal na 10.450 evrov bruto, ali to drži, pa banka ni ne zanikala ne potrdila, vztrajajo pa, da je pri njih vse po "črki zakona".

Predsednik Združenja Manager Aleksander Svetelšek je ocenil, da so za to, če vodstveni delavci niso imeli pravilne plače, odgovorni nadzorniki. Kazni po poročanju televizije znašajo od 4000 do 5000 evrov za vsakega nadzornika, kar pomeni, da lahko država sama z globami pobere več kot tri milijone evrov.

Kot je poudaril nekdanji gospodarski minister Matej Lahovnik, je zakon, ki je omejil plače v državnih podjetij, "zagotovo slab za vse tiste uprave in nadzornike, ker onemogoča, da bi se izplačevale ekscesno visoke odpravnine".