Stoner tudi v letu 2010 ostaja vladar domačega dirkališča. Ducatijev dirkač je na Phillip Islandu zmagal že četrtič zapored.

Avstralec ima za sabo popoln konec tedna. Najboljši je bil že v kvalifikacijah, z zmago pa si je kar sam podaril najlepše darilo za 25. rojstni dan, ki ga je praznoval v soboto. Na dirki ni imel pravih tekmecev in je brez težav prišel do tretje zmage v sezoni 2010. Stoner se je z današnjo zmago približal Daniju Pedrosi v boju za drugo mesto v SP, za njim zdaj zaostaja 22 točk.

"Po lanski tretji zmagi nisem pričakoval, da lahko tukaj zmagam še četrtič zapored. A res je šlo vse kot po maslu, motor je bil odličen, moštvo dobro pripravljeno. Le nekaj treme sem imel pred domačimi navijači, a je dober začetek hitro vse popravil," je bil po zmagi vesel Avstralec.

Lorenzo, ki je na prejšnji dirki v Maleziji tudi praktično postal svetovni prvak elitnega razreda za sezono 2010, je bil tokrat drugi, a brez pravih možnosti za napad na Stonerja. Po drugi strani pa tudi sam ni imel veliko dela z obrambo drugega mesta. Tako se je brez težav že 14. v sezoni povzpel na oder za zmagovalce.

Tako je bilo za tiste navijače, ki niso spodbujali ne domačega aduta ne novopečenega prvaka, še najbolj zanimivo dogajanje v boju za tretjo stopničko. Lanski svetovni prvak Valentino Rossi, ki se je moral letos zaradi poškodbe in okrevanja sprijazniti s predčasno predajo naslova, se je po slabem začetku dirke nazadnje le pripeljal do stopničk, v boju za tretje mesto pa je imel veliko dela z Američanom Nickyjem Haydnom. Na koncu je tretje- in četrtouvrščenega ločilo le 38 tisočink.

Brez dirke je ostal Pedrosa: Španec, ki si je nedavno zlomil ključnico, je sicer nastopil v kvalifikacijah, a se nato zaradi prevelikega zdravstvenega tveganja le ni odločil za nastop na dirki, veteran Loris Capirossi pa se je po padcu na kvalifikacijah tudi odločil za počitek.

Svetovni prvak je že znan tudi v razredu moto2. Španec Toni Elias je bil tokrat v Avstraliji šele sedmi, vrh dirke pa so krojili Alex De Angelis iz San Marina, Britanec Scott Redding in Italijan Andrea Iannone.

V najšibkejšem razredu do 125 ccm bo boj za prvaka zanimiv do konca sezone. Možnosti za skupno prvo mesto imajo le še Španci Marc Marquez (272 točk), Nicolas Terol (260) in Pol Espargaro (255), ki so bili najboljši tudi danes. Slavil je Marquez, že devetič v sezoni, Espargaro je bil drugi, Terol pa tretji.

Do konca sezona sta še dve dirki, naslednja bo preizkušnja za VN Portugalske v Estorilu 31. oktobra.