Ti so se le nekaj ur prej še drugič v tem tednu sestali na izredni seji. Čeprav o njej včeraj uradno ni bilo mogoče izvedeti ničesar, so na njej po naših informacijah popravili proceduralno napako, ki so jo storili ob torkovi razrešitvi generalnega direktorja HSE Boruta Meha. Že včeraj smo namreč poročali, da holdingov statut predvideva predčasni odpoklic generalnega direktorja le v primerih, ko je ta kršil zakonodajo, izdajal poslovne skrivnosti, povzročil za najmanj pol milijona evrov škode ali gradiva vladi pošiljal mimo nadzornega sveta.

Ker bi Meh lahko s tem argumentom na sodišču izpodbijal sklep o razrešitvi, so nadzorniki pravno zagato včeraj skušali rešiti tako, da so sprejeli nov sklep. V njem naj bi svoj odpoklic nadzornikom po naših informacijah predlagal kar sam Meh, ti pa so ga nato tudi sprejeli. Dosedanji generalni direktor, ki v HSE ostaja kot svetovalec, bo posle že danes predal svojemu začasnemu nasledniku Viljemu Pozebu. Ta bo odločal tudi o prihodnosti odbora za aktivni nadzor investicije, ki ga vodi Dean Besednjak. Medtem ko je omenjeni odbor prvič javno opozoril na obstoj eskalacijske klavzule v pogodbi z Alstomom o dobavi opreme, so mu v Šoštanju večkrat očitali nestrokovnost. Pozebovo delo pa bodo po novem nadzorovali Vekoslav Korošec, Jadranko Medak, Drago Dolinar in Marjan Ravnikar.

Zakaj se je vlada odločila nadzornike zamenjati že včeraj, čeprav te točke še v sredo zvečer ni bilo na dnevnem redu včerajšnje seje? Kot je včeraj pojasnila ministrica Radićeva, "sta oba s predsednikom vlade Borutom Pahorjem na sestanku v sredo zvečer ugotovila, da je predlog zrel za obravnavo". "Ker sedanji nadzorniki ne uživajo zaupanja te vlade, smo se odločili, da za uspešno izvedbo projekta šesti blok TE Šoštanj imenujemo nove nadzornike. Prva njihova naloga bo, da vlada dobi jasno sliko o projektu, zato da ga bo lahko izpeljala racionalno in v okviru finančnih zmožnosti," je dejala Radićeva.

Pahor pa je poudaril, da "projekt TEŠ 6 podpira, vendar je to investicija, ki je vredna milijardo evrov in več". "Tako jaz kot ministrica morava biti skupaj z vlado absolutno prepričana, da ljudje, ki upravljajo takšen projekt, z njim upravljajo transparentno. Če se dvomi okrepijo do te mere, da ni mogoče več dobro procesirati tega projekta, je prav, da vlada naredi tisto, kar mora. Da se da novim nadzornikom možnosti in dolžnost, da pogledajo, kako je treba projekt voditi naprej, in da se bodo stroški tega projekta znižali," je pojasnil premier.

primoz.cirman@dnevnik.si