Ste zadovoljni s 23. mestom v skupnem seštevku poletne serije skokov na plastiki?

Popolnoma. Škoda, ker sem bil diskvalificiran zaradi zamude na merjenje opreme po prvi tekmi v Wisli, sicer bi bil uvrščen še višje. A sem dogodke na Poljskem vzel tudi kot dobro šolo, da moram razmišljati o vsaki podrobnosti in biti pozoren na najmanjše malenkosti prav do konca tekme.

Vas je presenetilo, da ste bili najboljši Slovenec?

Ne. Če sem iskren, o tem na začetku sezone sploh nisem razmišljal. Popolnoma vseeno je, ali sem najboljši ali najslabši Slovenec, zame je pomembno le, da sem zadovoljen s svojimi skoki. Pri drugih se ni izteklo po načrtih, ker so se jim nekatere stvari podrle. Če bi bil še kdo uvrščen okrog mene ali pred menoj, bi bilo še precej lepše.

Letos ste prvič tekmovali za poletno veliko nagrado. Ali je bilo bolj naporno kot minula leta?

Ne posebno. V minulih letih je bilo poleti veliko več priprav, letos pa več tekem. V preteklosti sem tekmoval v alpskem pokalu, zato so bile tekme v začetku julija in septembra, zdaj pa so bile ves avgust, v začetku septembra in oktobra.

Vaš komentar ob skupni zmagi Japonca Daikija Ita?

Vse se mu je izšlo v obdobju, ko je tekmoval in zmagoval.

Zadnjih pet zmagovalcev poletne serije, Čeh Janda, Avstrijca Morgenstern in Schlierenzauer, Poljak Malysz in Švicar Ammann, je nato pozimi osvojilo tudi veliki kristalni globus. Ali Ito lahko nadaljuje ta trend?

Nedvomno bo med glavnimi kandidati za skupno zmago.

Zase pravite, da niste človek poletja, ampak zime.

Zima mi je bolj pri srcu, bolje se znajdem na sneženi oziroma ledeni smučini kot pa na keramični. Zato od zime pričakujem več, kot sem od poletnih tekem.

Med najboljše se prebijate postopoma. Poleti ste naredili nov korak k svetovni eliti.

Nočem se zaletavati. Ker gremo korak za korakom, prehodi zame niso nič posebnega in stresnega. Poletni dosežki so v skladu s tistim, kar sem trenutno sposoben in sem kazal že na treningih. Pred poletno sezono sem moral zbrati veliko poguma, da sem pred novinarji napovedal na eni tekmi uvrstitev med najboljših deset.

Vaša odlika je, da ste dober tekmovalec, saj ste najboljši takrat, ko je najpomembneje. Potem ko na treningih in v kvalifikacijah ne blestite, na tekmah stopnjujete dosežke iz skoka v skok.

Sploh ne vem, kje je razlog, da sem na začetku bolj zadržan. Morda v tem, ker vseh skakalnic še ne poznam najbolje, zato se na njih privajam in se z njimi ujamem v zadnjem trenutku.

Zdaj greste na trening na 60-metrsko skakalnico, a vsi si želite skokov na čim večjih napravah.

Bolje se počutim na večjih napravah. Skoki so šport v zraku, zato je lepše, če si tam gori čim več časa, vendar je treba oditi tudi na manjše naprave, da narediš trdne temelje, da sploh lahko skačeš in letiš daleč.

Koliko časa boste potrebovali za prilagoditev na zimske razmere po prehodu s plastike.

Ni velike razlike. Speljevanje z rampe je malce drugačno, za prilagoditev potrebuješ le trening, dva. Ker je na večini tekem ledena smučina, je še lažje, saj so razmere na vseh skakalnicah skoraj enake.

Letos se vam obeta krst na letalnici.

Komaj čakam. Letalnica je poseben izziv za naslednjo sezono.

Se je kaj spremenilo od dne, ko ste postali polnoletni?

Vse. Svet je v drugačnih barvah. (Smeh.)

Ali ste dobili kakšno posebno darilo za 18. rojstni dan?

Ne.

Vozniško dovoljenje?

Delam ga. Upam, da ga bom imel v žepu v mesecu dni.

Lani ste bili ob upoštevanju športnih in šolskih dosežkov izbrani za najboljšega dijaka v svojem letniku na ekonomski gimnaziji v Kranju. Letos ste maturant. Kako boste usklajevali vrhunski šport in šolske obveznosti?

V šolske klopi sedem takrat, ko imam čas. Že vidim, da bo v letošnjem šolskem letu to bolj redko. Verjetno bom moral zadnji letnik končati po izpitih, medtem ko sem v prvih treh letnikih šolske obveznosti opravil sproti.

Ali ste sploh imeli čas, da ste s sošolci šli na maturantski izlet?

Da. Med tekmami in treningi se je tudi za te radosti našlo nekaj dni. Bili smo v Španiji, kjer je bilo prijetno.

Po vaših stopnjah stopata mlajša brata, 14-letni Cene in 11-letni Domen, ki sta med najboljšimi v državi v svojem starostnem razredu.

Vem, da zmagujeta, vendar sem tako malo doma, da zgolj površno spremljam, kaj se z bratoma dogaja v smučarskih skokih.

Torej se doma ne pogovarjate veliko o skokih.

Skoki niso osrednja tema naših pogovorov.

Ali upate, da boste čez pet let vsi trije v reprezentanci A.

To bi bilo zelo lepo.