Čeprav gre za zasebno podjetje, jo je uprava Merkurja seznanila s pogovori z upniki in lastniki, ki skupaj iščejo rešitev, je pojasnila ministrica ob robu današnje izjave v zvezi z napovedano stavko energetikov v Ljubljani.

Ministrica se je namreč želela seznaniti, ali vidijo izhod iz razmer, in sicer z namenom, da se pravi čas pripravi, če bi šel Merkur v smeri stečaja. Kot kaže, tako Radićeva, gre zadeva v to smer, da se Merkur kot podjetje ohrani.

Merkur potrebuje likvidnostna sredstva, vendar pa doslej še ni zaprosil za državno pomoč. "To se tudi ne da narediti čez noč, imeti moramo odprte inštrumente za tovrstno pomoč," je poudarila. Ministrica sicer zaenkrat meni, da bodo to zadevo rešili upniki in lastniki Merkurja.

Kranjsko okrožno sodišče še ni oklicalo začetka postopka prisilne poravnave Merkurja. Sodišče je predlog prisilne poravnave že obravnavalo, a bo o začetku postopka odločilo potem, ko bo po dopolnitvi vloge preverilo, ali so podani vsi pogoji za prisilno poravnavo.

Uprava Merkurja mora predlog poravnave dopolniti z načrtom finančnega prestrukturiranja, ki je še vedno v usklajevanju z bankami in dobavitelji, ki jim Merkur skupaj dolguje okoli 750 milijonov evrov.

Dogovor po predvidevanjih vodstva družbe ta teden še ne bo sklenjen, saj še vedno ostajajo odprte podrobnosti glede konverzije terjatev v lastniške deleže ali njihovega odpisa in o višini ter načinu poplačila preostalih terjatev. Mora pa biti predlog prisilne poravnave dopolnjen v 15 dneh, sicer ga sodišče zavrže in začne stečajni postopek.