Seja nadzornega sveta Merkurja je bila predvidena že za ponedeljek, vendar je zaradi prekratkega roka za pripravo predsednik nadzornikov Matevž Slapničar ni sklical, medtem ko je bila tudi današnja seja sklicana tik pred zdajci. Slapničar in uprava so se v ponedeljek in torek intenzivno dogovarjali z bankami in dobavitelji, rezultate pogovorov pa bodo danes predstavili celotnemu nadzornemu svetu.

Merkur mora za uspešno finančno sanacijo skleniti kompromis z bankami in dobavitelji. Zaenkrat kaže, da bo potrebna prisilna poravnava, v kateri bi upniki pretvorili del svojih terjatev v lastniške deleže ali pa jih odpisali, sledila bi pridobitev svežega kapitala z novimi posojili, saj dokapitalizacija ni verjetna.

Torkove Finance izpostavljajo dva možna scenarija, ki ga imajo banke in dobavitelji na voljo za reševanje Merkurja. Prva je konverzija okrog 150 milijonov evrov od pol milijarde evrov vseh dolgov v lastniške deleže, druga pa je odpis teh 150 milijonov evrov dolgov. Poleg tega Merkur potrebuje tudi več 10 milijonov evrov svežih dolgoročnih posojil.