Irinej je pozval pomembne akterje v mednarodni skupnosti, v rokah katerih je usoda Kosova, naj ne dopustijo nobene rešitve vprašanja statusa Kosova, ki bi Srbom na Kosovu odvzela večstoletno pravico do domovine, premoženja in grobov njihovih prednikov.

Kosovske Albance pa je Irinej pozval k miru in sožitju. "Molimo, da bi tu med narodi zavladali mir, sloga in ljubezen in da bi se zacelile rane, ki sta jih prizadejala sovraštvo in zloba," je dejal po poročanju srbske tiskovne agencije Tanjug.

80-letni Irinej je bil po smrti patriarha Pavla s t.i. apostolskim žrebom 22. januarja izbran za novega patriarha in bil dan kasneje ustoličen v beograjski stolnici. Pred tem je 35 let vodil eparhijo v Nišu. Po podatkih mednarodnih mirovnih sil na Kosovu (Kfor) in kosovske policije se je današnjega slovesnega ustoličenja udeležilo okoli 6000 ljudi iz Srbije in Črne gore.

Tadić zadovoljen

Srbijo je na slovesnosti zastopal srbski predsednik Boris Tadić, ki je ocenil, da je ustoličenje opariarha Irineja pomembno za Srbe in Srbijo. "To je velik dan za Srbijo in celoten srbski narod in tudi velik dan za SPC," je poudaril srbski predsednik na slavnostnem kosilu po ustoličenju.

V Peć sta želela priti tudi srbska opozicijska politika Tomislav Nikolić in Velimir Ilić, a so jima po poročanju tujih tiskovnih agencij kosovske oblasti to preprečile, ker nista imela ustreznega dovoljenja Prištine. Predstavniki kosovskih oblasti na slovesnost niso bili povabljeni.

Slovesnega ustoličenja v samostanu iz 14. stoletja so se udeležili tudi vodje misije EU Eulex Yves de Kermabon, mednarodnih mirovnih sil na Kosovu (Kfor) Erhard Bühler in misije Organizacije za varnost in sodelovanje v Evropi (Ovse) Werner Almhofer ter predstavniki ruske in grške pravoslavne cerkve.

Nezaželene kosovske oblasti

Srbski mediji so še kak teden pred ustoličenjem poročali, da želi v Peć odpotovati celotna srbska vlada, obenem pa naj bi bila prisotnost predstavnikov kosovskega vodstva nezaželena. Kosovsko politično vodstvo je zagrozilo s prepovedjo vstopa na Kosovo srbskim politikom, če bi kosovskim predstavnikom prepovedali udeležbo na slovesnosti, a je to prepoved kasneje preklicalo.

Za varnost v okolici samostana, kjer je potekala slovesnost, so skrbeli pripadniki italijanskega kontingenta, ki deluje v okviru mednarodnih mirovnih sil na Kosovu (Kfor).

Pred ustoličenjem so se po navedbah Tanjuga v Peći pojavili žaljivi plakati, uperjeni proti Irineju. Na njih je bila slika srbskega patriarha in napisi "vojni zločin" in "pojdi v pekel" v angleškem jeziku. Plakate so dopoldne odstranili pripadniki sil Kfor. O drugih incidentih ob ustoličenju ne poročajo.

Po ustoličenju pa so kosovski Albanci v Peći s kamenjem obmetavali konvoj avtobusov z verniki, ki so se vračali s slovesnosti. Po navedbah policije v incidentu ni bil nihče ranjen, na več avtobusih pa je nastala gmotna škoda. Po incidentu je policija prijela tri kosovske Albance, poroča Tanjug.