S prepletanjem surovega naturalizma in magične poetike Circus Fantasticus po mnenju žirije gledalcu odpira povsem nov pogled na vojno. "Prizori s tankom in trupli na peščeni obali zanesljivo sodi v antologijo slovenskega filma," je v obrazložitvi zapisala petčlanska strokovna žirija.

"V naši žiriji je pustil ta film največ sledi. Sicer smo veliko govorili tudi o filmu Piran - Pirano in mu podelili kar nekaj nagrad, kot najboljši film pa smo vseeno izbrali Circus Fantasticus," je ob tem povedal vodja strokovne žirije, režiser Boris Palčič.

S tremi vesnami je bil nagrajen celovečerec Gorana Vojnovića Piran - Pirano. Vojnović je zanj prejel vesno za najboljši scenarij, Nina Ivanišin vesno za najboljšo žensko glavno vlogo, Janez Bricelj pa vesno za montažo.

Oglejte si intervju z Goranom Vojnovićem!

Celovečercu Oča vesna za fotografijo

Celovečercu Oča Vlada Škafarja je strokovna žirija namenila vesno za fotografijo, mladi Sandi Šalamon pa je bil za vlogo sina nagrajen z vesno za posebne dosežke. Šalamon je za igro v filmu Oča prejel še Stopovo nagrado za najboljšega igralca.

Strokovna žirija festivala je tokrat podelila dve vesni za najboljšo glavno moško vlogo: Juriju Zrnecu za igro v celovečercu Gremo mu po svoje in Gojmirju Lešnjaku za igro v kratkem igranem filmu Trst je naš. Z vesno za najboljšo stransko vlogo je bil nagrajen Ravil Sultanov za igro v filmu Circus Fantasticus.

Vesno za najboljši dokumentarni film je prejel Amir Muratović za srednjemetražni dokumentarec Majoš, vesno za najboljši animirani film Koni Steinbacher za risani film Mrtvaški ples, vesno za najboljši kratki film pa Peter Bratuša za plesni film 10 let.

Letošnja bera na zavidljivi ravni

Letošnja bera slovenske filmske produkcije je po besedah Palčiča glede produkcije na zavidljivi ravni. Težave, ki se pojavljajo pri nekaterih filmih, niso toliko v estetiki ali umetniški izraznosti, pač pa so bolj tehnične narave, je poudaril.

Predvsem pri celovečercih je bila produkcija po besedah Palčiča izjemno raznolika. "Včasih smo imeli težavo vzpostaviti meter, na osnovi katerega bi stvari med seboj primerjali in ocenjevali, po drugi strani pa je to govorilo tudi o tem, da imajo različni avtorji zelo svoje pristope," je še dejal.

Kodak je nagrado za najboljšo fotografijo podelil celovečercu Circus Fantasticus, nagrado za najboljši študentski film pa filmu Moški režiserke Mine Bergant. Circus Fantasticus je za najboljši film nagradila še skupina filmskih kritikov in publicistov, ki je svojo žirijo letos ustanovila samoiniciativno.

Žirija filmskih kritikov in publicistov je "za izjemno senzibilno in vizualno poetično tkanje vezi med izgubljenim očetom in sinom" s posebno omembo nagradila še Škafarjev celovečerec Oča.