Ekipo je že po koncu prejšnje sezone zapustil švicarski trener Gilles Jaquet, tekmovalci so tako del poletnih priprav opravili brez trenerja. Nevzdržne razmere so se končale pred enim mesecem, ko je Smučarska zveza Slovenije za eno leto z možnostjo podaljšanja podpisala pogodbo z novim-starim trenerjem reprezentance Petrom Kotnikom, ki je ekipo vodil že pred tremi leti.

Landgraaf, ki leži ob meji Nizozemske z Nemčijo, bo že šestič zapored gostil uvodno tekmo alpskega dela svetovnega pokala, skupno pa je bilo v dvorani SnowWorld že osem tekmovanj najvišjega ranga. Po dolgem poletnem premoru organizatorji pričakujejo vse najboljše deskarje sveta. Na Nizozemsko se odpravlja tudi močna slovenska ekipa, ki je po nekaj uspešnih treningih v dvorani v Belgiji in na Mölltalu, lačna stopničk. Pred tekmo bodo imeli še nekaj treningov v Belgiji in na Nizozemskem.

Na uvodni tekmi bodo nastopili Žan Košir, ki je na olimpijskih igrah v Vancouvru v paralelnem veleslalomu zasedel šesto mesto, najstarejši član ekipe Izidor Šušteršič, Jernej Demšar, Jure Hafner in edina ženska v ekipi Glorija Kotnik, hčerka novega odgovornega trenerja za alpske discipline deskanja. Trener Kotnik bo na tekmi računal tudi na najuspešnejšega slovenskega alpskega deskarja na snegu Roka Flandra in Roka Marguča, ki pa se nista udeležila današnje novinarske konference pred začetkom sezone.

Flander krenil na samostojno pot

Marguč se je opravičil, Flander pa je že na pripravah na Nizozemskem, od koder je slovensko deskarsko in športno javnost seznanil, da bo treniral in tekmoval samostojno, ločeno od reprezentance. "Gre za to, da avgusta stvari niso bile postavljene. Novi ljudje na zvezi so bili totalno pasivni. Sredstva, ki so bila na zvezi, so razdelili med tekmovalce, sponzorjev se ni iskalo, delalo se ni nič. Trenerji so do avgusta podpisali pogodbe, tiste opcije, ki sem jih pripeljal kot možnosti, niso bile več izvedljive. To je bil povod, da je bilo treba nekaj narediti in se umakniti iz tega koncepta," je za STA dejal Flander.

"Moja ekipa je postavljena in tudi že dela od konca avgusta naprej. Ekipo bom predstavil novembra pred 'ta pravim' začetkom sezone. Glede na to, da ni dosti denarja za izvedbo sezone v celoti, sem poskušal s smučarsko zvezo navezati konstruktiven dialog, za enkrat pa neke pomoči s strani zveze ni bilo. V tem trenutku koristimo denar, ki pride s strani države na račun statusa športnika, pa še ta denar v celoti ne bo prišel do mene. Imam to srečo, da imam za generalnega pokrovitelja Raiffeisen banko, s katero sem še za eno leto podpisal pogodbo. Na odbor za deskanje na snegu niti ne računam, ker tam nihče nič ne dela in se ne nadejam sprememb. Potihoma pa še vedno računam, da bo predvsem smučarska zveza naredila nek kompromis. Kljub temu, da nisem po njihovih kriterijih padel v kategorijo šampionov, ki jo obravnavajo na poseben način. Predvsem me moti, da četrto mesto v skupnem seštevku svetovnega pokala v minuli sezoni ni dovolj, da bi mi dali možnost, da speljemo še eno vrhunsko sezono," je razočaran Flander.

"Ostal bom korekten in ne bom komentiral tega, kar so naredili na zvezi: da so najprej čakali do avgusta in potem podpisali pogodbo s Petrom Kotnikom, to je meni smešno. Žal mi je, da s fanti ne moremo več skupaj delati. V preteklosti sem si želel solo voziti oziroma imeti svojo ekipo. Ker sem fantom želel predati izkušnje, da čim bolj napredujejo in da bo za mano še kdo, ki bo sposoben zmagovati v svetovnem pokalu, sem vztrajal in vedno znova pristajal na kompromise. V tem novem konceptu pa se ne vidim več. Ne skrbi me za prihodnost. V najboljšem primeru imam pred sabo še štiri sezone in ne morem si privoščiti, da bi šel nazaj na neko raven, kjer sem že bil na tej poti profesionalnega deskarja. Enostavno bom vse dal za to, da mi bo uspelo na svetovnem prvenstvu in v letošnji sezoni ter v še nekaj sezonah, ki mi ostanejo," je sklenil Flander.

Sezona svetovnega pokala v deskanju na snegu bi se morala začeti že 12. septembra s preizkušnjo v deskarskem krosu v argentinskem Chapelcu, vendar so organizatorji preizkušnjo zaradi denarnih težav odpovedali.