Kolesar je v izjavi za javnost, ki so jo ponoči objavili španski mediji, pojasnil, da je prepovedano snov lahko zaužil le nevede, s hrano. Omenjeno sredstvo je v športu sicer prepovedano, a se uporablja za zdravljenje astme, pa tudi v živalski medicini. Pred leti pa se je okrog klenbuterola razvila prava afera, ko so odkrili zlorabo tega sredstva pri hitrejši vzreji telet in bo bi bil način, da ga športnik zaužije s hrano.

Možnost, da je sredstvo zaužil s hrano, tako v sporočilu Contador, naj bi mu potrdili tudi strokovnjaki. Svojo nedolžnost pa dodatno poudarja z dejstvom, da je imel med Tourom kopico dopinških kontrol in bil pozitiven le na eni. Več bo razkril na današnji novinarski konferenci, Mednarodno kolesarsko zvezo pa je že pozval, naj pomaga pojasniti ta zaplet.

Enako je Contador novinarjem zatrdil tudi na današnji novinarski konferenci v domačem Pintu v bližini Madrida in vztrajal, da je žrtev "kontaminirane" hrane. "Pozitiven test je napaka. Mislim, da se bo vse razjasnilo in da se bo pokazala prava resnica prišla na dan," je dejal 27-letni Španec in opozoril na minimalno namerjeno količino prepovedane snovi, ki je praktično brez učinka.

Španec je v svojem "zagovoru" pred novinarji poudaril, da je omenjeni dan jedel meso z večjim številom kolesarjev, a je moral ob prostem dnevu le on na dopinško kontrolo, sicer bi dopinga obtožili večje število tekmovalcev. O pozitivnem A vzorcu je bil obveščen že 24. avgusta, a je čakal še analizo B vzorca.

Odzvala se je tudi že Mednarodna kolesarska zveza. Njeni predstavniki, zbrani so v avstralskem Geelongu, kjer poteka svetovno prvenstvo, so Španca začasno suspendirali, pač v skladu s pravilnikom UCI, a je Contador letošnjo sezono tako ali tako že končal. Za UCI je nova afera seveda še en udarec, saj so po lanskem in letošnjem Touru, ter letošnjih Giru in Vuelti upali, da se bo dopinška razprava v kolesarstvu umirila, a se je vse razplamtelo najprej z obtožbami na račun Američana Lanca Armstronga, zdaj pa še z zvezdnikom Contadorjem.

"Treba je počakati na podrobnejše in dodatne analize," pa so v svojem prvem odzivu zapisali pri vodstvu francoske kolesarske pentlje. Francozi pravijo, da so zadevo seveda vzeli na znanje, da pa bodo počakali nove preiskave. Kot strašno nesrečo je današnje teste označil tudi vodja ekipe Saxo Bank Danec Bjarne Riis, ki je po končani karieri priznal, da si je do zmage na Touru 1996 pomagal z dopingom. Contador bo za njegovo ekipo nastopal naslednje leto. "To je star preparat, ki nima pravega učinka, več je stranskih učinkov."

Sicer pa je protidopinški laboratorij v nemškem Kölnu opravil obe analizi dopinškega vzorca, A in B, in obe sta pokazali uporabo omenjenega sredstva. Pri tem so kolesarju namerili koncentracijo klenbuterola v višini 50 pikogramov (0,00000000005 grama na mililiter). UCI je zato napovedala nove preiskave, preden bo o zadevi dokončno odločala, za kar pa bo potreben čas.

Če bo potrdil sum, bo Contador drugi kolesar, po Američanu Floydu Landisu leta 2006, ki bi mu zaradi dopinga odvzeli naslov zmagovalca na Touru. Naknadno bi zmagovalec postal Luksemburžan Andy Schleck, ki je zasedel drugo mesto, za Špancem pa je po treh tednih zaostal za 39 sekund. Contadorju pa grozi dveletna prepoved nastopanja.

Še v torek je 27-letni Španec trdil, da ima dovolj debat o dopingu in da se morajo ljudje in mediji vnovič skoncentrirati na šport. Sam je bil namreč ves čas tudi med dopinškimi osumljenci, saj so ga povezovali z razvpito kolesarsko dopinško afero okrog španskega zdravnika Eufemiana Fuentesa izpred štirih let, a je njegovo ime "čudežno" izginilo s seznama nastopajočih. To je Contador vselej zanikal.

Mednarodna kolesarska zveza je danes sporočila, da sta bila še dva španska kolesarja pozitivna na dopinškem preizkusu. To sta letošnji drugouvrščeni na španski Vuleti Ezequiel Mosquera in njegov klubski sotekmovalec pri moštvu Xacobeo - David de la Pena.