Podpredsednik ruske vlade Igor Sešin je povedal, da bi utegnila ruski Gazprom in kitajska nacionalna nafta družba že sredi prihodnjega leta podpisati konkreten dogovor o dobavi ruskega plina Kitajski. "Pogajanja so obetavna," je dejal Sešin, ki v Pekingu spremlja Medvedjeva.

Gazprom in kitajska družba sta sicer že lani oktobra podpisala okvirni sporazum o letni dobavi okoli 70 milijard kubičnih metrov ruskega plina Kitajski. Kmalu naj bi začel delovati tudi sibirsko-pacifiški naftovod, po katerem bo tekla nafta iz Sibirije v rafinerije v kitajskem mestu Daqing.

Hu in Medvedjev naj bi se po napovedih obeh strani pogovarjala tudi o ključnih mednarodnih vprašanjih, v prvi vrsti o Iranu in Severni Koreji.

Medvedjev je obisk na Kitajskem začel v nedeljo, ko je v kraju Dalian na severovzhodu države obiskal pokopališče, kjer so pokopani ruski vojaki, umrli med rusko-japonsko vojno leta 1904. Položil je tudi venec na spomenik sovjetskim vojakom, ubitim med japonsko zasedbo Kitajske v drugi svetovni vojni.

V torek bo ruski predsednik obiskal še svetovno razstavo Expo v Šanghaju ter se srečal s podpredsednikom kitajske vlade Xi Jinpingom.