Slovenski športni plezalci niso manjkali doslej še na nobenem prvenstvu od prvega EP 1992 v Frankfurtu in so iz leta v leto igrali pomembnejšo vlogo, viden pečat pa so pustili tudi v plezalski Meki v Innsbrucku in Imstu.

Ob osvojenih kolajnah je slovenska ekipa vpisala tudi velik moštveni dosežek, tretji mesti ekipno v težavnosti in balvanih ter prvo mesto v skupnem seštevku ekipno.

Slovenski tekmovalci so z evropskih prvenstev doslej prinesli 11 kolajn. Zlasti bogata bera je bila v zadnjih osmih letih, levji delež teh je osvojila sedanja zlata generacija, rezultatsko najuspešnejše EP za Slovence je bil Pariz leta 2008 s petimi odličji, sledi mu tokratno prvenstvo s tremi odličji. Kar dva Slovenca sta med šestimi najboljšimi balvanskimi plezalci stare celine (Jernej Kruder in Klemen Bečan), ena Slovenka (Mina Markovič) pa je uvrščena med osem najboljših evropskih plezalk v težavnosti.

Čeprav sta bila Mina Markovič v težavnosti in debitant na evropskem prvenstvu Jernej Kruder v balvanih s četrtima mestoma zelo blizu stopničk, pa je nato sledilo popolno slovensko presenečenje v kombinaciji. Po zaslugi 22-letne Markovičeve se je v Innsbrucku tako vendarle slišala slovenska himna Zdravljica.

Ptujčanka je poskrbela za veliko navdušenje s svojim prvim zlatom na evropskih prvenstvih. Ostala je pred vrati finala v balvanih z nehvaležnim sedmim mestom, v težavnosti je bila četrta, a nato najboljša v kombinaciji treh disciplin. V Parizu pred dvema letoma je Markovičeva osvojila bron v težavnosti.

Natalija Gros sicer ni dobila priložnosti za obrambo naslova evropske prvakinje v balvanskem plezanju iz Pariza. V balvanih je ostala v polfinalu na osmem mestu, v težavnosti dan prej v Imstu je ostala pred vrati uvrstitve med osem najboljših na desetem mestu, zato pa je osvojila srebro v skupnem seštevku disciplin, ki ga je dodala kombinacijskemu zlatu iz Pariza. Petindvajsetletna Grosova tako ostaja najuspešnejša slovenska tekmovalka na evropskih prvenstvih s štirimi kolajnami, dvema zlatima in dvema srebrnima.

Velike apetite moške ekipe po kolajnah je s kombinacijskim srebrom potešil 28-letni Tržičan Klemen Bečan, ki je v Parizu pred dvema letoma osvojil kombinacijski bron. V balvanih se je uvrstil med šesterico najboljših balvanskih plezalcev, a nato v zelo močni konkurenci ostal na zadnjem mestu v finalu, v težavnosti pa je na nehvaležnem devetem mestu za malenkost zgrešil finale in uvrstitev med najboljših osem evropskih plezalcev v tej panogi športnega plezanja.

V slovenski ekipi so zadovoljni tudi z izkupičkom preostalih članov ekipe. Sijajno se je na svojem prvem evropskem prvenstvu odrezal 19-letni Celjan Jernej Kruder. Mladinski svetovni podprvak v hitrosti se je na prvenstvu uvrstil v finale v balvanih, kjer se je z najboljšimi plezalci boril tudi za odličja. Nazadnje je s četrtim mestom poskrbel za najboljši dosežek slovenske moške ekipe na evropskih prvenstvih v balvanih ter je ponovil veliki uspeh z letošnjega svetovnega pokala v Vailu, ko je bil v balvanih prav tako četrti. Kruder je v kombinaciji tudi zasedel četrto mesto. V težavnosti in hitrosti je bil 38. in 31.

V igri za najvišja mesta je bila v minulih sezonah najvišje uvrščena slovenska športna plezalka na svetovnih jakostnih lestvicah Maja Vidmar, ki ima v svoji zbirki dve kolajni z evropskih prvenstev, bron iz Jekaterinburga (2006) in srebro iz Pariza, vendar pa v svojo kolekcijo ne bo dodala nobenega odličja s tokratnega prvenstva. Letošnjo sezono v težavnosti, njeni paradni disciplini, je v Chamonixu odprla s tretjim mestom. Na 21 metrov visoki prav za EP narejeni umetni steni velikanki v Imstu pa se ni izšlo po načrtih. Zadovoljiti se je morala s polfinalom in končnim 12. mestom.

Dvaindvajsetletna Ljubljančanka Asja Gosar je s tekmovanji končala že v kvalifikacijah. V težavnosti je na svojem prvem evropskem prvenstvu bila najbližje polfinalu s 30. mesto, v balvanih pa je bila 35.

Mlajši brat Klemena 21-letni Jure Bečan je v kombinaciji zasedel deseto mesto, kar je njegov najboljši dosežek na velikih članskih tekmovanjih doslej. V balvanih je bil 23., v težavnosti 28., v hitrosti pa 44.

Lepo je presenetil tudi debitant na velikih članskih tekmovanjih 17-letni Škofjeločan Jure Raztresen. Letošnji mladinski svetovni prvak iz Edinburgha se je na krilih uspeha v Imstu uvrstil v svoj prvi veliki članski polfinale, v katerem je zasedel 16. mesto. V balvanih je bil 47.

Debitantka na velikih članskih tekmovanjih 17-letna Tina Šušteršič je ognjeni krst na velikih tekmovanjih preživela s 35. mestom v težavnosti. Na prvenstvu je sodeloval tudi izkušeni Matej Sova, ki je to poletje premagal nekaj zahtevnih smeri v naravnih plezališčih v Angliji. Vendar pa ni ponovil uspeha na umetni steni. V težavnosti je s tekmovanjem končal že v kvalifikacijah na 36. mestu.