Že po dopoldanskem dvoboju z domačinoma Petrom Korblom in Antoninom Gavlasem so mnogi opozarjali, da Tokiča in Karakaševića pri branjenju naslova v nadaljevanju med osmerico čaka zares zahteven par. Šveda Lundquist in Gerell sta bila že na zadnjih prvenstvih ves čas blizu medalje.

Uvodni dvoboj je prinesel pričakovano izenačeno igro, v kateri vedno odločajo malenkosti, v dvojicah tudi številne dolgotrajne serije, ki so običajno voda na mlin slovensko-srbski navezi. Tudi tokrat je kazalo v to smer, saj sta Tokič in Karakašević po zmagi v rednem delu prvega niza z najmanjšo možno razliko v drugem zaključila ekspresno.

Ko sta v tretjem nizu vodila z 9:6, ni nihče več dvomil v končni uspeh. Le Šveda sta razmišljala drugače in naredila delni izid 5:0 ter predvsem močno stresla navezo na nasprotni strani mize. Tokič je bil vse bolj negibljiv, Karakašević je težko sledil igri, njegove natančne žogice iz nemogočih položajev so se enostavno izgubile.

Fanta s tremi kronami na dresu sta postajala vse bolj zanesljiva in ko sta dobila naslednja dva niza z 11:7, je bilo že prepozno. Reakcije s klopi ni bilo, sledila je šele, ko je bilo v šestem nizu 3:0 v korist severnjakov. Tudi "time out" ni veliko pomagal, dvoboj je bil izgubljen veliko prej.

"Take priložnosti se ne sme zapraviti, midva pa sva v tem uspela. Če bi tam odšla na 3:0, bi bila tekma povsem drugačna. Ne morem verjeti, da sva tako priložnost izpustila v četrtfinalu tako odmevnega tekmovanja. Trenutno je še prezgodaj reči karkoli, glava se mora ohladiti. Pogledati morava, kaj se je pravzaprav prelomilo v danem trenutku. Škoda, da nisva tekme posnela, kajti morebitno večjo napako bi bilo dobro videti, da se nama ne pojavlja naprej, denimo na naslednjem prvenstvu, kjer mislim, da bova znova poskusila," je povedal Tokič, vidno razočaran predvsem nad drugim delom prvenstva.

Karakašević, ki ima vedno pripravljeno kakšno znano srbsko potegavščino, je bil tokrat povsem resen: "To je res nekaj neverjetnega, kaj sva zapravila. Četrtfinalni dvoboji so vedno zelo zahtevni. Lani sva ga dobila zlahka, pa je večina mislila, da bo tudi tokrat tako. Toda Lundquist in Gerell sta zares nevarna dvojica in ko vzameta prevlado, jo je težko dobiti nazaj. To ste lahko tudi videli. Po mojem sva to priložnost prelahko zapravila. O bolezni ne bi. Ko igraš na evropskem prvenstvu za kolajno, na to enostavno pozabiš, je pa res, da bi bilo bolje, če bi bil povsem zdrav."

Evropsko prvenstvo v Ostravi v soboto prinaša prve zaključne boje med dvojicami, nedelja pa bo ponudila še oba posamična finala.

*Izid, dvojice četrtfinale:
Bojan Tokič/Aleksandar Karakašević (Srb) - Jens Lundquist/Paar Gerell (Šve) 2:4 (9, 7, -9, -7, -7, -2).