V Gospodarski zbornici Slovenije (GZS) so opozorili, da slovenska podjetja v skladu z veljavno novelo zakona o trošarinah - po kateri slovenska podjetja v primerjavi s sosednjimi državami članicami EU plačujejo izrazito višje trošarine na električno energijo in zemeljski plin - novembra čaka nov skok trošarin: štirikratni na električno energijo in dvakratni na zemeljski plin.

"V primerjavi s sosednjimi državami EU bodo tako plačevala daleč najvišje trošarine na energenta," so zapisali v današnji izjavi za javnost in poudarili, da trošarine za podjetja za ta dva energenta nikakor ne bi smele presegati minimalnih trošarin, ki jih predpisuje EU in jih dejansko obračunavajo v veliki večini držav članic. "Vsak dvig nad to vrednost ocenjujemo kot popolnoma nesprejemljiv in zahtevamo od države vse potrebne ukrepe, ki bodo preprečili tako neprimerljivo visoke obremenitve za slovenska podjetja," so navedli.

V GZS so izvedli dodatno analizo, ki je pokazala, da so slovenska podjetja že sedaj nadpovprečno obremenjena, z novembrom pa se bo ta obremenitev še bolj povečala. Kot navajajo v primeru, bo slovensko podjetje za porabljeno električno energijo (62.350 MWh) po 1. novembru plačalo v Sloveniji 754.445 evrov letne trošarine na električno energijo, medtem ko bi ta v Avstriji nanesla 85.376 evrov na leto, v Italiji 22.320 evrov letno, na Madžarskem pa 67.962 evrov.

V Avstriji bi bil znesek plačila sprva višji (935.000 evrov), kot v primerjavi držav v zakonu navaja predlagatelj, "vendar pa podjetju, ker izpolnjuje kriterije za povračilo trošarine v Avstriji, ki za industrijska podjetja niso posebej zahtevna, država povrne večino vplačanega zneska (849.874 evrov), kar pomeni, da bi ga trošarina za električno energijo na koncu stala 85.376 evrov na leto". V Italiji bi to podjetje na električno energijo plačalo le provincialno takso, saj je državna trošarina za takšno porabo enaka nič, so izračun pojasnili v GZS.