Dogovor z zdravniki bo namreč ključen pri njihovem morebitnem vnovičnem odločanju za ponoven pristanek na zamrznitev plač v javnem sektorju.

V tem trenutku pravno gledano v javnem sektorju namreč ni nikakršne zamrznitve plač. Podpisi, ki jih je dalo šest sindikatov, pa so nični, ker niso zadostili takrat veljavnemu kvorumu, je pojasnil predsednik konfederacije Branimir Štrukelj.

Če pa bi stopile v veljavo spremenjene določbe glede kvoruma, kar se z danes vloženo referendumsko pobudo sicer odmika, bi tudi sindikati iz konfederacije o vnovičnem pristanku še enkrat premislili.

Odločitve bodo po Štrukljevih besedah v veliki meri odvisne od tega, ali so zdravniki zase dosegli neke izboljšave. "V tem primeru je jasno, da bi naše članstvo na nek način zahtevalo enako; da se zamrznitev ne opravi v taki meri, kot je dogovorjena," je dodal Štukelj. Pri tem je izpostavil zlasti odmrznitev napredovanj v celoti.

Generalna sekretarka Sindikata delavcev v zdravstveni negi Slovenije Flory Banovac je napovedala, da bodo od ministra za zdravje zahtevali jasno pojasnilo, kaj pomeni dogovor z zdravniki. Kot je dejala, služba, v kateri je tako zdravnik kot medicinska sestra razporejen na delavno mesto z enakimi pogoji dela, mora biti plačana na enak način.

Tudi v Sindikatu zdravstva in socialnega varstva Slovenije po besedah njegovega predsednika Zvonka Vukadinoviča sporazum jemljejo kot veljaven za vse, ki opravljajo nujno medicinsko pomoč in izvajajo dežurstvo.

Konfederacija sicer v današnji izjavi za javnost vlado opozarja, da so pristali na kompromis o zamrznitvi, vendar so kategorično zavrnili znižanje plač. V primeru, da bo vlada uresničila napovedane grožnje o enostranskih rešitvah, ki bi vsebovale znižanje plač kateri koli skupini javnih uslužbencev, bi tudi v sindikatih konfederacije razmišljali o stavki.