Sraka Vukovićeva je kot vino, starejša je, boljša je, trdijo številni poznavalci juda. Tokrat je osvojila že svojo šesto kolajno na velikih tekmovanjih. Ob štirih evropskih (Maribor 2002, Düsseldorf 2003, Bukarešta 2004, Dunaj 2010) ima namreč tudi kolajno s SP, leta 2005 je za Slovenijo osvojila prvo odličje na svetovnih prvenstvih v zgodovini in je edina Slovenka z dvema medaljama s SP.

Letošnja sezona je zanjo sanjska. Po srebru na Dunaju je dobro nastopila tudi na grand slamu v Riu de Janieru in na veliki nagradi Tunisa, nato jo je nekoliko ustavila poškodba hrbta. A kot zmeraj, nastopa najbolje takrat, ko vse ni povsem v redu.

"Res je, saj bodo rekli, da si 'zmišljujem'. Da zmeraj nekaj 'jamram'. Ampak kot kaže, je res. Najboljša sem, ko me pesti kakšna manjša poškodba ali pa celo zbolim," pravi Sraka Vukovićeva, ki je v širšem svetovnem vrhu tega športa že najmanj deset let. "Trenutki, ko sem želela vse pustiti, so že prišli, potem pa se ti 'zgodijo' takšne kolajne in ti dajo moč, voljo, željo, motiv ...," je nadaljevala članica bežigrajskega kluba. Slednjo v Tokiu spremlja tudi nekdanji judoist, soprog Luka Vuković, ki je v deželo vzhajajočega sonca prišel spremstvu tašče in tasta, ki ne izpustita nobene tekme svoje hčere. "Juhuhuhu, imamo jo. Tako sem bil vesel, da sem kar tekel in tekel. Tudi mimo kamere med intervjujem japonskega selektorja. Dvakrat! V živo me je videlo najmanj 50 milijonov ljudi," se je veselil Vuković, ki je v Tokiu nastopil tudi kot trener. "Pomagal sem ji pri ogrevanju, nič drugega. Ampak tudi zato je kolajna vsaj malo moja, hahahaha," je dejal Ljubljančan.

Prvi trener je Gregor Brod, nekdanji uspešen judoist, ki Sraka Vukovićevo spremlja že vrsto let. "Ne vem, katero kolajno bi izpostavil. Prav gotovo je nekaj posebnega tista iz Kaira, ki je bila prva. Ta pa ima toliko večjo težo, saj lahko zdaj nastopita po dve judoistki na kategorijo in je konkurenca še toliko večja," je o uspehu svoje varovanke povedal Brod. Na letošnjem prvenstvu barve posamezne države lahko branita po dva judoista iz države, "novost" v judu, ki se je v ta šport vrnila po 50 letih. S tem se krog favoritov veča, konkurenca pa postaja ostrejša.

Prvenstvo pa je štelo tudi kot kvalifikacijsko za olimpijske igre. Za kvalifikacijsko normo šteje pet najboljših izidov v enem letu med EP 2010 in EP 2011 ter pet najboljših izidov med EP 2011 in EP 2012. "Zdaj imamo takšno točkovno prednost, da bomo nekoliko spremenili program, prav gotovo ne bomo potovali na vse tekme svetovnega pokala. Kar si najbolj želim je, da ostane zdrava in se ne poškoduje," je še dodal Brod. "Res je. To je vse kar si želim. Da ti dve leti do olimpijskih iger ne bi imela težav s poškodbami, ki so mi v zadnjem času vzele kar nekaj treninga in mirnih noči," pa je še povedala bežigrajska judoistka Raša Sraka Vuković.

Cilj je zdaj znan. V zbirki ji manjka le še olimpijsko odličje in naslednji dve leti bo vse podrejeno temu. Sicer tudi zlata ali srebrna kolajna s svetovnega prvenstva še nista del njene zbirke, a najbolj jo privlači žlahtna kovina z OI. Uvrstitev tja je skoraj že v njenih rokah, če bo šlo tako naprej, pa na OI 2012 Sraka Vukovićeva bržkone ne bo zgolj med sodelujočimi.