Za slovenske judoiste se je prvi dan prvenstva v Tokiu končal še preden se je za Slovence doma sploh začel. Ob časovni razliki sedmih ur se je vse končalo še pred osmo uro zjutraj po slovenskem času. Najdlje je prišel Matjaž Ceraj, ki pa vseeno ni imel dobrega dne, saj je tekmovanje zaključil s poškodbo ramena.

Ceraj je v prvi borbi premagal Američana Conorja Driscolla. Z dvema vazarijema je bil uspešen predčasno. Drugi nasprotnik, Srb Aleksandar Petković, si je pridno nabiral kazni skozi vso borbo in na koncu ostal praznih rok. V tretji borbi, če bi Ceraj zmagal, bi si že zagotovil četrtfinalni nastop, pa se je spoprijel z Gruzijcem Lašo Gujejianijem. Slednjega je najprej vrgel za ipon, a je sodniška komisija, ki bdi nad delom treh sodnikov na tatamiju njihovo odločitev razveljavila in borba se je začela znova.

Majhna nepazljivost pa je Celjana stala visoke uvrstitve in tudi zdravja. Ko je šel v napad, je nekoliko preveč popustil levo roko, Gruzijec mu je prijem zbijal navzgor in mu pri tem izpahnil ramo. Ko sta borca padla na tla, je Ceraj le še lahko predal borbo in v četrtfinale je napredoval Gujejiani.

"Ne moreš verjet. Imel sem dober občutek, sploh v zadnji borbi mi je nasprotnik izredno ustrezal. Potem pa se je zgodilo. Ko mi je zbil roko, sem samo zaslišal zvok, kot da bi rezal pršut. Hudo je zabolelo in že v zraku med padanjem sem vedel, da bo hudo. Na tleh sem roko stisnil k sebi in rama je skočila nazaj, lahko sem le še predal borbo," je povedal Ceraj, ki tako ni ponovil najboljše uvrstitve na SP, leta 2007 je bil v Riu de Janieru deveti, saj Mednarodna judo zveza (IJF) uvrstitev nižjih od sedmega mesta več uradno ne šteje.

Ana Velenšek je v kategoriji do 78 kg vknjižila eno zmago. Boljša je bila od Britanke Scarlett Woolcock, ki jo je ugnala po pičlih 28 sekundah. A je nato hitro klonila v nadaljevanju, saj je bila že v naslednji borbi po 54 sekundah boljša Američanka Kayla Harrison.

Še slabše je šlo Luciji Polavder. Slednja je veljala za eno glavnih orožij slovenske reprezentance, a se je njen trener Marjan Fabjan držal za glavo že po sredinem žrebu. Vendar pa ni bil žreb tisti, ki je Polavderjevo, bronasto z olimpijskih iger v Pekingu 2008, stal boljše uvrstitve. Polavderjeva je pri napadu na dve glavi višjo Kitajko Liu Huanyuan izvedla nepravilen prijem, si prislužila rdeč karton in s tem diskvalifikacijo.

"Ne vem kaj se je zgodilo, res ne vem. Mislil sem, da bodo sodili kazen Kitajki, ker je zavlačevala in si popravljala čop, potem pa to, nimam besed," je po borbi dejal Fabjan, medtem ko je Polavderjeva vidno pretresena le molče odšla mimo.

V petek bosta na blazine stopila Raša Sraka Vuković (do 70 kg) in Aljaž Sedej (do 81 kg). Slednji se bo pomeril z Ukrajincem Artemom Vasiljenkom, Sraka Vukovićeva pa z zmagovalko dvoboja Laquinta Allen (ZDA) - Fouzia Mumtaz (Pak).

Izidi prvega dne svetovnega prvenstva v judu.

* Izidi:
- moški:
- do 100 kg: 1. Takamasa Anai (Jap); 2. Henk Grol (Niz); 3. Oreydi Despaigne (Kub) in Thierry Fabre (Fra); 5. Tuviinbajar Naidan (Mon) in Utkir Kurbanov (Uzb);

- nad 100 kg: 1. Teddy Riner (Fra); 2. Andreas Tölzer (Nem); 3. Matthieu Bataille (Fra) in Islam El Šehaby (Egi); 5. Kazuhiko Takahaši (Jap) in Rafael Silva (Bra);

- ženske:
- do 78 kg: 1. Kayla Harrison (ZDA); 2. Mayra Aguiar (Bra); 3. Akari Ogata (Jap) in Yang Xiuli (Kit); 5. Marina Priščepa (Ukr) in Heide Wollert (Nem);

- nad 78 kg: 1. Mika Sugimoto (Jap); 2. Qin Qian (Kit); 3. Idalis Ortiz (Kub) in Maki Tsukada (Jap); 5. Kim Na- Young (JKo) in Liu Huanyuan (Kit);