A da ne bo pomote, seveda ne samo od sebe, temveč po zaslugi obeh moštev - fenomenalnih Turkov in bledih Slovencev.

Za tak končni razplet in poraz s 27 točkami razlike se morata namreč sešteti oba ekstrema. Tudi če bi slovenski košarkarji igrali precej bolje, ob takšni igri turških igralcev ne bi imeli možnosti, in tudi če bi Turki igrali slabše, bi ob takšni slovenski predstavi vseeno zmagali. Res, da v obeh omenjenih primerih s precej manjšo razliko, pa vendar. Zakaj so slovenski košarkarji turškim dopustili ravno takšno igro, na kakršno so opozarjali ves čas pred tekmo, zakaj so na slovenske branilce silovito pritisnili turški, ko pa bi moralo biti ob znani šibki točki gostiteljev ravno nasprotno, zakaj so jim pustili, da povsem neovirano mečejo za tri točke in z zabijanji gledalce spravljajo v ekstazo ter zakaj se niso ob vidno ohlapnem sodniškem kriteriju dosojanja osebnih napak vsaj pravočasno "stepli" (ko so se, je bilo že prepozno), so vprašanja, na katera mora zdaj odgovoriti stroka. Glede na to, da Slovenija do te tekme na prvenstvu ni klecnila, bi bil najbolj logičen odgovor, da je šlo pač za slab dan, ali, kot je po tekmi priznal tudi Boštjan Nachbar: "Zgodi se, da naletiš na v danem trenutku nepremagljivega nasprotnika. To moramo sprejeti, iti naprej in na naslednji tekmi pokazati, kako se znamo pobrati po porazu."

Prav to je zdaj ključno za končno oceno nastopa reprezentance na svetovnem prvenstvu. Drži, da jim uvrstitve v četrtfinale nihče ne more oporekati, za kar smo jim že izrekli vse pohvale, a v vrhunskem športu, še posebno pa v turnirskem sistemu, se je treba dokazovati iz tekme v tekmo. Vreden si namreč približno toliko, kolikor je vreden tvoj zadnji rezultat, o čemer smo kar nekaj potrditev dobili že na letošnjem SP v nogometu, zdaj pa so se o tem na lastni koži prepričali tudi slovenski košarkarji - ko so v nedeljo razbili Avstralce, so jih tukaj vsi omenjali kot strašno moštvo, sposobno osvojitve kolajne, po tekmi s Turčijo pa so nekateri isti znali pripomniti, da so Slovenci najšibkejši med vsemi osmimi četrtfinalisti. "Uvrstitev v četrtfinale ne pomeni nič, če nato visoko izgubiš tri tekme," se zaveda in opozarja tudi Sani Bečirovič, ki ga s soigralci že danes ob 17. uri čaka prva tekma, na kateri bo zaradi poloma v četrtfinalu spet na preizkušnji karakter moštva.

Nasprotnik bo reprezentanca svetovnih prvakov Špancev, ki so zaradi načina izpada v četrtfinalu - po prejeti trojki z osmih metrov dve sekundi pred koncem - in že omenjenega naziva, ki ga bodo držali le še do nedelje, zagotovo psihično še bolj dotolčeni. Na tem prvenstvu jim sicer ni šlo niti pred tem (skupaj imajo štiri zmage in tri poraze, Slovenija 5 zmag in 2 poraza), zato se Slovencem ponuja krasna priložnost, da prvenstvo končajo v lepši luči. "Dobro se poznamo, saj smo z njimi letos igrali že dvakrat. Pristop bo moral biti povsem drugačen kot na tekmi s Turčijo, paziti pa bomo morali predvsem na njihovega najnevarnejšega igralca Navarra. Na vsak način moramo popraviti vtis in zmagati, saj še zdaleč ni vseeno, ali si na koncu peti ali osmi," je odločen selektor Memi Bečirovič. Če mu bo v "malem polfinalu" uspelo, bo svoje moštvo v boj za peto mesto popeljal v nedeljo ob 15. uri, v nasprotnem primeru pa ga tekma za sedmo mesto čaka že jutri ob istem času.