Košarkarji ZDA nadaljujejo pohod proti zlati medalji, četrti v njihovi zgodovini, s katero bi prekinili šestnajstletni post na svetovnih prvenstvih. Na predzadnji stopnički do finala so premagali ekipo Rusije in se bodo v polfinalu v soboto pomerili z zmagovalcem zadnjega četrtfinala med Litvo in Argentino.

Rusija tako postaja eden od možnih nasprotnikov Slovenije v boju za razvrstitev od petega do osmega mesta. Slovenija bo v petek ob 17. uri igrala s Španijo, Rusija pa s poražencem Litva - Argentina.

Američani so prepričljivo dobili vseh sedem srečanj v Carigradu, tekmece pa so premagali s povprečno prednostjo dobrih 25 točk. Rusi pri tem niso bili bistvena izjema, čeprav so se v prvem polčasu dobro upirali. V 15. minuti so celo vodili s 35:30, a so ZDA nato naredile delni izid 12:0 in prevzele vajeti v svoje roke. V uvodnih minutah nadaljevanja so Američani prednost povišali na 58:47 in se nato mirno sprehodili do polfinala.

Najboljši igralec tekme je bil prvi zvezdnik glavnih favoritov za naslov Kevin Durant, ki je dosegel 33 točk (met iz igre 11:19). Chauncey Billups jih je zbral petnajst, Russel Westbrook pa 12. Pri Rusiji sta izstopala Sergej Bikov (17 točk) in Andrej Voroncevič s 14 točkami in 12 skoki.