Slovenske barve bodo v japonski prestolnici, ki bo prvenstvo gostila prvič po 52 letih, branili Petra Nareks (Sankaku Celje, do 52 kg), Tina Trstenjak (Sankaku Celje, do 57 kg), Vlora Beđeti, Urška Žolnir (obe Sankaku Celje, do 63 kg), Raša Sraka (Bežigrad Ljubljana, do 70 kg), Ana Velenšek (Sankaku Celje, do 78 kg) in Lucija Polavder (Sankaku Celje, nad 78 kg) v ženski ter Rok Drakšič (Sankaku Celje do 66 kg), Aljaž Sedej (Bežigrad Ljubljana, do 81 kg) ter Matjaž Ceraj (Impol Slovenska Bistrica nad 100 kg) v moški konkurenci.

Z izjemo Raše Srake, Urške Nareks in Aljaža Sedeja, ki so imeli težave s poškodbami, slovenski reprezentanti zatrjujejo, da so izredno dobro pripravljeni. "Za nami je dolgo, vroče poletje, močni treningi in upam, da se bo to pokazalo na tekmi," je opisala nosilka olimpijske medalje iz Aten 2004 Urška Žolnir, podobna pa so bile izjave tudi pri drugih slovenskih tekmovalcih in tekmovalkah. Tudi vsi lažje poškodovani upajo, da bodo z bogatimi izkušnjami v Tokiu lahko nadoknadili izostanek v treningu. "Po evropskem prvenstvu zaradi poškodbe še nisem imel prave tekme, a že v preteklosti sem kdaj mislil, da sem slabše pripravljen, nato pa uspešno nastopil na tekmi," pa je na drugo plat poškodbe opozoril Aljaž Sedej.

Tudi reprezentančna trenerja Gregor Brod in Marjan Fabjan zatrjujeta, da so tekmovalci dobro pripravljeni, Fabjan pa dodaja, da so lažje poškodbe sestavni del tega športa. "Vsi tukaj zbrani se pripravljajo za medaljo. Vzdušje v ekipi je izjemno in tudi kombinacija izkušenih in mladih tekmovalk je dala svoje k želji po velikem izidu," pravi Fabjan. In razlogov za optimizem je veliko, saj je Matjaž Ceraj konec tedna nastopil na tekmi svetovnega pokala v ZDA, kjer je osvojil srebrno medaljo, obenem pa opravil zadnji test pred SP, saj zaradi svoje kategorije nad 100 kilogrami v Sloveniji težko najde ustrezne partnerje za trening, v ZDA pa je dokazal, da je bilo leto 2010 uspešno.

Sicer pa bo prvenstvo najtežje v zadnjih desetletjih, saj se judo po slabih 50 letih vrača na star sistem, ko je bila vsaka država lahko zastopana v vsaki disciplini s po dvema tekmovalcema. Slovenija je to izkoristila za nastop Celjank Urške Žolnir in Vlore Bedžeti v kategoriji do 63 kilogramov, obenem pa to za tekmovalce pomeni, da bodo vse svetovne velesile v judu na tem prvenstvu zastopane s po dvema odličnima tekmovalcema in pot do medalje bo še težja kot doslej. Že za sam repesaž in novo priložnost za medalje se bo treba prebiti vsaj do četrtfinala.

Judoiste je ob predstavitvi slovenski javnosti nagovoril tudi predsednik zveze Bogdan Gabrovec in v šali razkril, da je pred odhodom slovenske reprezentance na mladinske olimpijske igre Singapur napovedal dve Prešernovi Zdravljici za Slovenijo, kar se je na koncu uresničilo, judoistom pa je zaželel: "V Tokiu si želim tudi slovensko himno, pa tudi moško medaljo, ki jo doslej še nimamo." Predsednik zveze je na novinarski konferenci predstavil tudi nekakšen zbornik slovenskih reprezentantov, kjer so zbrani najpomembnejši podatki o tekmovalcih.

Predstavitve se je udeležil tudi Franc Očko, ki bo eden od osmih evropskih sodnikov, ki bodo sodili na SP. Slednji je razkril, da so se pravila po olimpijskih igrah v Pekingu nekoliko spremenila, kar je imelo za posledico prilagoditev sodnikov in tekmovalcev. Obenem pa dodal, da bodo tudi sodniki na prvenstvu tekmovali med seboj, saj bodo le najboljši vsak dan lahko sodili tudi odločilne tekme za najvišja mesta.