Moncoutie je bil v skupini petih ubežnikov, nato pa je na zadnjem strmem vzponu na vrh Alto Xorret de Cati ušel in prednost v zadnjih nekaj kilometrih zadržal vse do cilja. Kolesar Cofidisa je bil zadnje dve leti najboljši "hribolazec" na Vuelti, današnjo zmago pa je slavil pred Špancem Serafinom Martinezom in Švicarjem Johanom Tschoppom. Edini slovenski kolesar na Vuelti Grega Bole (Lampre) je bil danes 98.

Anton je bil sedmi z zaostankom 1:29 minute, kar je bilo dovolj, da je po etapi oblekel rdečo majico vodilnega, čeprav ima z rojakom Joaquinom Rodriguezom na drugem mesti isti čas. Italijan Vicenzo Nibali skupno na tretjem mestu zaostaja za dve sekundi. Gilbert je tako po petih dnevih slekel majico vodilnega.

Tudi današnjo etapo Vuelte so začeli z minuto molka; tokrat v spomin na 43-letnega maserja ekipe Sky. Txema Gonzalez je namreč umrl sinoči v bolnišnici v Sevilli, kamor so ga prepeljali zaradi bakterijske okužbe, ki je povzročila odpoved organov. Njegova ekipa se je zato umaknila z dirke.

V začetku etape je prišlo do masovnega padca, v katerega sta bila poleg Gilberta vpletena tudi superzvezdnika, sprinterja Italijan Alessandro Petacchi in Britanec Mark Cavendish.

Deveta etape dirke po Španiji bo dolga 187 km od Calpeja do Alcoija in ima šest manjših vzponov. Vuelta se bo končala 19. septembra v Madridu.