Zmagovalca dirke, ki bo domov odnesel rdečo majico - ta bo zamenjala zlato (rdeča naj bi bolje simbolizirala Španijo) -, bodo odločile gorske etape. Kar šest etap, vključno z vzponom na Pal, ki so ga prireditelji spet vključili v spored, se bo končalo na vrhu vzpona. Na sporedu bo le en posamični kronometer, in sicer v 17. etapi v Penafielu blizu Valladolida.

Domači ljubitelji kolesarstva bodo na startu predvsem pogrešali zadnja dva zmagovalca Alberta Contadorja in Alejandra Valverdeja. Trikratni zmagovalec Toura je kljub trditvam na lanski predstavitvi dirke, da bo storil vse, da bi nastopil na domači dirki, sezono že končal, lanskega zmagovalca Valverdeja pa ne bo zaradi dopinških grehov. Kljub temu imajo domači kolesarji, ki so v zadnjem desetletju sedemkrat zmagali, v rokah nekaj močnih adutov, med drugimi Carlosa Sastreja, ki bo letos nastopil še na svoji tretji veliki dirki. Kolesar ekipe Cervelo Test na prvih dveh ni imel veliko uspeha, sezono bo poskušal rešiti na domači dirki.

Glavni protikandidati Špancem bodo luksemburška brata Schleck, Rus Denis Menčov, Italijan Vicenzo Nibali in Čeh Roman Kreuziger. Od bratov Schleck naj bi bil po napovedih v Španiji boljši starejši Fränk, mlajši Andy, ki se je izkazal z drugim mestom na Touru, naj bi bil le njegov pomočnik. Svojo tretjo zmago na dirki, najboljši je bil v letih 2005 in 2007, bo lovil Menčov, ki je ob Kazahstancu Aleksandru Vinokurovu v zadnjih desetih letih edini tujec z zmago.

V sprinterskih etapah bo najbrž glavno vlogo igral britanski zvezdnik Mark Cavendish, ki bo na Vuelti nastopil prvič. Ob sebi tokrat sicer ne bo imel glavnega pomočnika Marka Renshawa, toda Bernhard Eisel in Matt Goss ga v sprinterskem "vlaku" HTC Columbie lahko uspešno nadomestita. Z močno sprintersko ekipo na dirko prihaja tudi Lampre, Alessandru Petacchiju, ki pa se je še ta teden zaradi domnevnega dopinga zagovarjal na italijanskem olimpijskem komiteju in še čaka odločitev CONI, bodo v zaključku pomagali Danilo Hondo, Mircio Lorenzetto in tudi Slovenec Grega Bole. Drugi favoriti za zmage v sprinterskih etapah bodo Američan Tyler Farrar, Norvežan Thor Hushovd, Španca Koldo Fernandez in Oscar Freire, Avstralec Allan Davis, Italijan Davide Bennati in še nekateri drugi.

Kar se tiče končnega skupnega seštevka, je za Slovence Vuelta najmanj uspešna od treh največjih dirk. Najboljšo končno uvrstitev ima Tadej Valjavec, ki je bil leta 2002 na 18. mestu, a v vseh drugih pogledih je "španska pentlja" za slovenske kolesarje mnogo bolj uspešna. Lani je Borut Božič poskrbel za prvo slovensko etapno zmago na velikih dirkah, leta 2007 pa je Jani Brajkovič celo nosil zlato majico vodilnega v skupnem seštevku.

Tokrat na startu ne bo ne Božiča ne Brajkoviča, njunih moštev Radioshacka oziroma Vacansoleila organizatorji namreč niso povabili. Tako bo slovensko čast branil le Bole. "V bistvu od Vuelte ne pričakujem preveč, kajti sem naknadno v ekipi zaradi SP. Upam, da se bom na dirki čim bolje pripravil na samo prvenstvo, če bo pa vmes prišel še kakšen rezultat, pa še toliko bolje. Po Touru sem se počutil zelo dobro, kar sem dokazal na dirki po Poljski. Na Vuelti pa si želim predvsem kakšen ciljni sprint, ki bo malo v klanec, da bi tako naredil kak odmeven rezultat," je svoje želje pojasnil Bole.