Slovenski košarkarji se v Istanbulu držijo načrtovanega programa. Premagali so Tunizijo ter Hrvaško in izgubili z ZDA, če želijo nadaljevati trend uspehov in se približati tako želenemu drugemu mestu v predtekmovalni skupini B, pa bodo morali v četrtem krogu vzeti mero še južnoameriškim prvakom. Ti so prvi poraz vknjižili v tretjem krogu, ko so v dramatični končnici izgubili z Američani.

"Ekipa Brazilije je dobra, saj ima številne zvezdnike evropske in severnoameriške košarke. Mislim pa, da bo tekma lažja kot proti Hrvaški, ko je bilo prisotnega tudi veliko emocionalnega naboja. Na oko gledano sta reprezentanci precej izenačeni. Skušali bomo dati vse od sebe in iztržiti zmago," pravi slovenski selektor Memi Bečirović.

Tudi Boštjan Nachbar se zaveda, da nas čaka še ena zahtevna tekma. "Brazilci igrajo tipično južnoameriško košarko - hitro, čvrsto in zelo raznovrstno. Imajo dobre strelce, podajalce in močne centre, tako da so popolni na vseh pozicijah. Podobno kot Argentina so v zadnjih letih naredili velik korak v razvoju in se hitro približujejo svetovnemu vrhu. Težko je reči, kdo je favorit v tem dvoboju; vemo le, da nas čaka zelo močan tekmec," pravi Nachbar.

Položaj v predtekmovalni skupini B je precej bolj jasen kot v skupini A, s katero se bo križala Slovenija. Srbija je proti Nemčiji doživela nepričakovan poraz, Nemci so nato visoko izgubili z Avstralci, Argentina pa je dobila vse tri tekmece. Slovenija se želi v osmini finala izogniti Srbiji in Argentini, vprašanje pa je, katero mesto bo za to potrebno osvojiti. Goran Dragić zavrača namigovanja, da bo Slovenija v zadnjih dveh dvobojih špekulirala. "Nič se ne bomo ozirali na druge, saj so v skupini A vse ekipe dovolj kakovostne. Proti tistemu, ki bomo dobili, se bomo borili z vsemi močmi," pravi Dragić.

Dan počitka bo slovenskim igralcem prišel še kako prav, saj jim je naporen ritem treh tekem v treh dneh vzel precej moči. "Sicer ne vem, kako je z ostalimi soigralci, a mislim, da tudi oni že dihajo na škrge. Dan počitka bomo izkoristili za regeneracijo telesa, saj se bomo dopoldan samo malce razgibali v hotelu, popoldan pa opravili trening pred Brazilijo. Nato pa z novo energijo v nove boje," dodaja Dragić.

Medtem ko se slovenski košarkarji v miru pripravljajo na naslednje obračune, pa se je iz Istanbula v domovino že vrnila glavnina navijačev. Večina od dobrih 4000, kolikor jih je spodbujalo Slovenijo od sobote do ponedeljka, je namreč vzela le petdnevne aranžmaje in se v torek dopoldan vrnila v Slovenijo. Nekaj malega navijačev je sicer še ostalo v Turčiji, vprašanje pa je, koliko jih bo še pripotovalo, če se bodo slovenski košarkarji uvrstili v četrtfinale. Boji za medalje oziroma za mesta od 1. do 8. so na sporedu od srede, 8. septembra, do nedelje, 12. septembra.

Slovenijo v predtekmovanju čakata še dve tekmi, po Braziliji v četrtek ob 18. uri še Iran. V primeru, da bi varovanci Memija Bečirovića osvojili drugo mesto v skupini, bodo tekmo osmine finala igrali v nedeljo, 5. septembra. Če bodo tretji v skupini v torek, 7. septembra, če zdrsnejo na četrto mesto pa že v soboto, 4. septembra.