Vršilec dolžnosti sekretarja velenjskega območnega sindikata Srečko Čater je pojasnil, da bodo delavci prejeli tudi del junijske plače, skladno z zakonom, ki ureja postopke prisilne poravnave, pa naj bi vsi delavci v skupini Vegrad 18. septembra prejeli tudi avgustovsko plačo. Čater, ki je stavkovne zahteve Tovšakovi osebno predal v torek, za po 20. septembru napoveduje nadaljnje sindikalne aktivnosti za poplačilo vsega, kar bo še ostalo neplačanega.

Več kot 1000 delavcev je upravi Vegrada do srede postavilo rok za izpolnitev njihovih stavkovnih zadev, ki so se nanašale predvsem na neizplačane plače. V primeru, če stavkovne zahteve ne bi bile to takrat izpolnjene, pa so delavci od Čatra zahtevali, naj najprej organizira opozorilno stavko, v nadaljevanju pa tudi splošno stavko.

Po navedbah nekaterih medijev dolg Vegrada do zaposlenih znaša slabe tri milijone evrov, medtem ko ima do ostalih upnikov velenjski gradbinec okoli 220 milijonov evrov dolgov.

Tovšakova objavila popravek sklica skupščine Vegrada

Generalna direktorica družbe Vegrad Hilda Tovšak je v današnjem uradnem listu objavila popravek sklica in razširitev dnevnega reda skupščine, ki bo v ponedeljek, s točkami, kot jih zahteva državna PDP. Ta med drugim predlaga, da se upravi ne podeli razrešnice in da se ne sprejme letnega poročila za lani.

Tovšakova v popravku sklica predlaga, da se bi delničarji seznanili z revidiranim letnim poročilom za lani, ne bi pa poročila sprejemali. Posebna družba za podjetniško svetovanje (PDP), ki je 29-odstotna lastnica Vegrada, meni, da letno poročilo "vsebuje velike vsebinske pomanjkljivosti", zato predlaga, naj ga skupščina ne sprejme.

V sklicu ostaja točka glede uporabe bilančnega dobička. Ker naj bi skupščina ne odločala o sprejemu letnega poročila, naj bi po predlogu PDP tudi ne odločala o uporabi okoli 4,32 milijona evrov bilančnega dobička, kolikor je znašal konec leta 2009. Tovšakova sicer predlaga njegov prenos v naslednje poslovno leto.

Brez razrešnice

Tovšakova ne predlaga več podelitve razrešnice upravi in nadzornikom, PDP pa predlaga, da se upravi in nadzornikom, ki so delo opravljali od 1. januarja do 22. decembra 2009, razrešnice ne podeli. Podelitev razrešnice predlagajo le za nadzornike, ki so delo opravljali v obdobju od 22. do 31. decembra.

PDP tudi predlaga imenovanje posebnega revizorja, ki bi med drugim preveril nastanek morebitne škode pri nekaterih poslih, med drugim pri ustanovitvi in prenosu poslovnih deležev nekaterih Vegradovih povezanih družb na družbo pooblaščenko Vegrad Naložba v obdobju od 1. januarja 2009 ter morebitne koristi, ki jih je pri tem pridobila družba pooblaščenka, poslovanje v okviru projekta Skiper-Savudrija, poslovanje družbe pooblaščenske ter njene posle z družbo Vegrad ter odprodajo nekaterih projektov in nepremičnin. Za posebnega revizorja predlagajo družbo Deloitte Revizija.

Na zahtevo PDP se bodo na skupščini seznanili tudi s poročilom o likvidnosti družbe, saj da manjšinski delničarji ne razpolagajo s podatki o poslovanju družbe. PDP želi s tem pridobiti jasno informacijo o tveganjih, povezanih s poslovanjem družbe, ki se nanašajo na morebitno insloventnost družbe, so zapisali v zahtevi.

Za revizorja poslovanja v letu 2010 je predlagana družba KPMG Slovenija.