Glede na pričakovani dvig tečaja delnice Save bi namreč koristi od nakupa lastnih delnic imeli prezadolženi lastniki delnic, ki morajo bankam zaradi padca tečaja delnice Save zagotavljati dodatna zavarovanja. Poleg tega bi si zlasti finančni holdingi kot lastniki Save z višjo vrednostjo delnic lahko popravljali svoje bilance. Ob tem so se ponovno obudile špekulacije, ali vodstvena ekipa Save ne rešuje tudi svojega položaja pred bankami. Posamezniki iz Save naj bi bili namreč skriti lastniki pomembnega paketa delnic družbe, za katere naj bi se izdatno zadolžili in ki naj bi bile odskočna deska za delni menedžerski odkup. Da bi bili skriti lastniki delnic, v vodstvu Save ves čas odločno zanikajo.

Sava: Naš namen ni dvigovanje tečaja delnice

Med večjimi lastniki, ki bi jim rast tečaja delnice Save zaradi visoke zadolženosti in finančnih težav koristila, so brez dvoma Merkur, družbe iz skupine NFD, Zvon in družbe iz skupine Interfin Naložbe. Ob tem je treba poudariti, da je Sava še vedno desetodstotna lastnica Merkurja, medtem ko ji družba Merfin, prek katere so menedžerji Merkurja izpeljali menedžerski odkup, glavnine kupnine za preostalih deset odstotkov delnic Merkurja še ni plačala.

V Savi so zanikali, da bi bil njihov namen dvigovanje tečaja delnice na borzi. Poudarili so, da so se za nakup lastnih delnic, ki jih bodo v skladu z zakonom v predpisanih rokih ponudili v odkup zaposlenim v Savi in njenih odvisnih družbah, odločili, ker so po njihovi oceni delnice pri obstoječih tečajih močno podcenjene. "Ob tem ni nepomembno dejstvo, da se bo knjigovodska vrednost delnice Save z nakupi pod knjigovodsko vrednostjo povečala," v Savi odgovarjajo na vprašanji, kakšni bodo pozitivni finančni učinki nakupa lastnih delnic za Savo, če jih predvidevajo, in ali na svetovnih trgih kapitala ne vidijo drugih poslovnih priložnosti, kot je nakup delnic Save.

Čeprav v Savi zanikajo, da želijo zviševati tečaj delnice, velja opozoriti na statutarna določila, ki so jih v zvezi z nakupi lastnih delnic na lanski skupščini sprejeli delničarji. Vodstvo Save lahko namreč delnice odkupuje po ceni, ki ne bo višja od trenutne tržne vrednosti in hkrati ne bo presegla 1,6-kratnika knjigovodske vrednosti v času sklenitve pogodbe o nakupu lastnih delnic. Knjigovodska vrednost Savine delnice je konec marca letos znašala nekaj manj kot 240 evrov, kar pomeni, da bi teoretično Savina uprava lastne delnice lahko odkupovala vse do 380 evrov za delnico, medtem ko znaša trenutni tečaj delnice 143 evrov. Nakup dveh odstotkov lastnih delnic, kolikor je zgornja omejitev Savini upravi, bi družbo po trenutnih borznih cenah stal dobrih pet milijonov evrov. V primeru, da bi jih kupovali po zgornjih omejitvah, bi znesek teoretično znašal 14 milijonov evrov.

Koliko je znašala knjigovodska vrednost delnice ob polletju, bo znano konec prihodnjega tedna, ko bo Sava objavila polletne rezultate in tako razkrila tudi, kolikšne izgube je utrpela zaradi naložbe v Merkur in zaradi posla z Merfinom. Takrat bo tudi jasno, ali držijo neuradne informacije, da je Sava navzgor izdatno prevrednotila svoja sredstva, s čimer naj bi ublažila negativne učinke zaradi naložbe v Merkur. V Savi niso zanikali, da so ob polletju prevrednotili sredstva. Zanikali pa so, da bi bil način izdelave njihovih finančnih izkazov kakor koli povezan z nakupi lastnih delnic. Pojavila so se namreč vprašanja, ali ni bil namen prevrednotenja tudi dvig knjigovodske vrednosti delnice Save, s čimer bi lahko vodstvo pred delničarji upravičilo nakupe lastnih delnic.

Pajenkova molči o kreditiranju nakupa delnic Save

Odločitev Save, da se bo lotila nakupa lastnih delnic, vzbuja tudi vprašanja, ali ne gre v ozadju za osebne interese posameznikov iz Save. Že nekaj časa se namreč ugiba, ali niso posamezniki iz širšega vodstva povezani s podjetjem PSL Storitve, sicer uradnim lastnikom 9,4 odstotka delnic Save. Ob tem so se pojavile tudi neuradne informacije, da naj bi PSL Storitve ob najetju posojila za nakup pomembnega dela delnic Save te pri Probanki zastavil po precej višjih vrednostih od sedanje tržne cene (govori se, da so delnice zastavljene po 240 evrov), Probanka pa naj bi zaradi padca tržne vrednosti zdaj zahtevala dodatna zavarovanja. Zaradi varovanje bančne tajnosti nam predsednica uprave Probanke Romana Pajenk ni odgovorila na vprašanja, ali so v banki seznanjeni z okoliščinami, kdo je dejanski lastnik 9,34-odstotnega deleža Save v lasti družbe PSL Storitve ter ali so od PSL zahtevali dodatna zavarovanja za dana posojila.

Vodstvo Save je tako kot do zdaj tudi včeraj zanikalo povezavo s PSL Storitve. Na vprašanje, ali lahko zanikajo, da obstaja kakršen koli dogovor med člani širšega vodstva Save in katero koli družbo iz skupine Interfin Naložbe glede delnic Save, ki so v lasti podjetja PSL Storitve, so namreč odgovorili: "Med člani širšega vodstva Save ter katere koli družbe iz skupine Interfin Naložbe ne obstaja nikakršen dogovor glede delnic Save, ki so v lasti podjetja PSL Storitve."

vesna.vukovic@dnevnik.si

matjaz.polanic@dnevnik.si

suzana.rankov@dnevnik.si