Vsebina več kot sto strani dolge obtožnice pa razkriva preobrat v preiskavi organov pregona - tožilstvo se je osredotočilo zgolj na propadlo lastninjenje Pivovarne Laško, medtem ko nekdanjemu predsedniku uprave Istrabenza Igorju Bavčarju očita le storitev kaznivega dejanja pranja denarja in se torej ne ukvarja s spornim lastninjenem Istrabenza.

Čeferin: Obtožnica je politični konstrukt

Obtožnica se tako precej razlikuje od kazenske ovadbe, ki so jo pred meseci iz policije poslali na tožilstvo. Tožilstvo Bavčarju tako ne očita več niti kaznivega dejanja zlorabe položaja niti ponarejanja listin, kar so ga sumili kriminalisti. "Obtožnica je, kar zadeva gospoda Bavčarja, popolnoma neobrazložena, tožilstvo mu očita, da je prikrival izvor denarja tako, da ga je imel na računu na NLB, kar je prav neverjeten absurd. V opisu po obtožbi in obrazložitvi ni niti sledu kaznivega dejanja pranja denarja, ne le, da dejanje, ki se očita gospodu Bavčarju ne izpolnjuje znakov tega kaznivega dejanja, pač pa ni podano niti tako imenovano predhodno kaznivo dejanje, ki je predpogoj za pranje denarja. Da pa je obtožnica čisti politični konstrukt, vsaj kar zadeva Bavčarja, je jasno razvidno tudi iz tega, da se obrazložitev obtožnice začne s citatom bivšega gospodarskega ministra, kar je brez primere v resnih demokratičnih državah. Nazadnje so se obtožbe začenjale s citati politikov v časih po drugi svetovni vojni," je obtožnico komentiral zagovornik Igorja Bavčarja Aleksander Čeferin, ki bo ugovor na obtožnico vložil do konca tedna.

Po naših informacijah se je tožilstvo osredotočilo zlasti na domnevna kazniva dejanja pri menedžerskem odkupu Pivovarne Laško. Nekdanjemu generalnemu direktorju in nekoč tudi največjemu lastniku pivovarne Bošku Šrotu tako očita storitev največ kaznivih dejanj, in sicer v treh primerih zlorabe položaja ali pravic in v enem primeru ponareditve ali uničenja poslovnih listin.

Kot smo razkrili konec julija, tožilstvo storitve kaznivih dejanj poleg Šrota in Bavčarja obtožuje še direktorja Maksime Holdinga (nekoč četrtinski lastnik Istrabenza) in nekdanjega lastnika podjetja Microtrust Nastjo Sušinskega, nekdanjega svetovalca za finance v Istrabenzu Kristjana Sušinskega, lastnika Sportine Bahtijarja Bajrovića, kranjskega odvetnika Branka Lipovca, nekdanjega direktorja Infonda Holdinga Matjaža Rutarja, nekdanjo "slamnato" lastnico Šrotovega podjetja Kolonel Danijelo Raković in dolgoletno Šrotovo poslovno sodelavko Vesno Rosenfeld. Poleg Sportine in Microtrusta, prek katerih je Pivovarna Laško družbam iz Bavčarjevega kroga prodala 7,3 odstotka Istrabenza, ter Šrotovih družb Kolonel in Atka-Prima sta na spisku pravnih oseb, ki jih zadeva obtožnica, tudi podjetji Durox in Cogito, ki ju zastopa Rosenfeldova, sicer tudi njuna nekdanja lastnica.

Tožilec predlaga zaslišanje tridesetih prič

Od Bavčarjevih tesnih sodelavcev tožilstvo Nastji Sušinskemu očita kazniva dejanja pranja denarja, zlorabe položaja ter ponareditve ali uničenja poslovnih listin, Kristijanu Sušinskemu pa le kaznivo dejanje pranja denarja. Bajrovića tožilstvo bremeni pomoči pri storitvi kaznivega dejanja zlorabe položaja ter ponareditve ali uničenja poslovnih listin, enaki kaznivi dejanji očita tudi Lipovcu. Da so Bošku Šrotu pomagali pri storitvi kaznivega dejanja zlorabe položaja, pa očita Danijeli Raković, Matjažu Rutarju in Vesni Rosenfeld. Po naših informacijah tožilstvo predlaga zaslišanje skoraj tridesetih prič, med drugim vseh nekdanjih najtesnejših sodelavcev Boška Šrota iz sistema Pivovarne Laško. Veliko manj je prič, ki bi obremenile ali pojasnile vlogo Igorja Bavčarja.

Ko bodo potekli roki za vložitev ugovorov zoper obtožnico, bo senat treh sodnikov ocenjeval utemeljenost ugovorov. Senat ima tri možnosti: lahko ugodi ugovorom in odloči, da se obtožba ne dopusti in se kazenski postopek ustavi, lahko zavrne ugovore kot neutemeljene, lahko pa naloži tožilcu, da predlaga uvedbo preiskave. "S primernim strokovnim pogumom in v primeru neodvisnosti od dnevne politike je lahko sklep v zvezi z Igorjem Bavčarjem samo, da se obtožba ne dopusti in da se kazenski postopek ustavi. Najmanj, kar bi moralo narediti neodvisno sodišče, pa je vsaj odrediti preiskavo, saj so dokazi v obtožbi popolnoma pomešani, listine so v nasprotju s trditvami tožilca, priče pa še nikoli niso bile zaslišane z ustreznimi pravnimi opozorili," pričakuje Aleksander Čeferin.

Informacije, koga je Boško Šrot najel za zastopanje v tem kazenskem postopku, so različne, zato včeraj njegovega zagovornika nismo uspeli dobiti za pojasnila.

vesna.vukovic@dnevnik.si

suzana.rankov@dnevnik.si