Tožilstvo v obtožnice brez predhodne preiskave

Pri tem velja opozoriti, da je tožilstvo obtožnice vložilo brez predhodne preiskave, kar zelo verjetno izhaja iz ocene, da ima dokazov že dovolj. Čeprav so kriminalisti, ki so v okviru preiskave zaslišali okrog 45 oseb, tožilstvu letos spomladi ovadili 11 fizičnih oseb, je obtožnic "le" devet. Poleg nekdanjih prvih mož Pivovarne Laško in Istrabenza Boška Šrota in Igorja Bavčarja bo na zatožno klop sedlo še sedem fizičnih oseb in šest pravnih oseb, ki jim tožilci očitajo več kaznivih dejanj: zlorabo položaja ali pravic (pri gospodarski dejavnosti), ponarejanje ali uničenje poslovnih listin ter pranje denarja.

Tako Bavčar kot Šrot naj bi po ugotovitvah kriminalistov lastninjenje Istrabenza oziroma Pivovarne Laško financirala z denarjem, ki ni bil njun. Medtem ko naj bi ga Bavčar pridobil z verižno preprodajo 7,3-odstotnega paketa delnic Istrabenza, naj bi Šrot finančno izčrpaval podjetja iz pivovarske skupine. Ta so družbam v Šrotovi (ne)posredni lasti nepovratno nakazala za 122 milijonov evrov posojil. Po neuradnih informacijah Bavčarja, odgovorne osebe pri Microtrustu in Pivovarni Laško preiskuje tudi Durs, ki jih sumi davčne utaje.

Preiskava je imela dva dela. Zaradi lastninjenja Istrabenza so tako po neuradnih informacijah med obtoženimi nekdanji Bavčarjev svetovalec za finance v Istrabenzu Kristjana Sušinskega, njegov brat, direktor Maksime Holdinga in nekdanji zastopnik podjetja Microtrusta Nastja Sušinski, lastnik blejske Sportine Bahtijar Bajrović in (nekdanja) prva finančnica te družbe Janja Žunič Jenšterle. Zadnji trije so sodelovali pri preprodaji delnic 7,3 odstotka delnic Istrabenza, ki jih je Pivovarna Laško v začetku septembra 2007 prenesla na podjetje Plinfin in ga nato za 7500 evrov prodala blejski Sportini.

Od nje je omenjeni paket za 25 milijonov evrov kupilo podjetje Microtrust, ki ga je takrat vodil Nastja Sušinski, in ga še isti dan po skoraj dvakrat višji ceni preprodalo mariborskemu Pom-Investu.

Sum davčne utaje pri preprodaji delnic

Po ugotovitvah kriminalistov naj bi pretežni del od okrog 25 milijonov evrov dobička, ki ga je s "poslom desetletja" ustvaril Microtrust, porabil Bavčar. Z njim naj bi kupil in dokapitaliziral podjetje FB Investicije, lastnika večine Maksime Holdinga, prek katerega je obvladoval četrtino Istrabenza. Tu naj bi v zgodbo vstopil tudi Durs, ki naj bi ugotovil, da so Bavčar in sodelavci pri omenjenih 25 milijonih evrov "plusa" utajili okrog šest milijonov evrov davka na kapitalski dobiček. Za enak znesek naj bi si davčno osnovo v prvem delu transakcije z delnicami Istrabenza znižala tudi Pivovarna Laško, ki naj bi delnice po sumu davčnih inšpektorjev in kriminalistov prodala pod ceno. Že pred časom smo razkrili, da je Microtrust vsaj desetmilijonski znesek posodil neznani fizični in pravni osebi, na generalni policijski upravi pa so že pred časom razkrili, da so "osumljeni denar plasirali v gospodarsko dejavnost, trg kapitala in nepremičnin ter na račune povezanih oseb", tudi v tujini.

Včeraj nam ni uspelo preveriti, ali je med obtoženimi tudi kranjski odvetnik Branko Lipovec, ki naj bi ga kriminalisti prav tako ovadili. Lipovec je sicer pripravil več opcijskih pogodb za prodajo 7,3-odstotnega deleža Istrabenza. Spomnimo, da sta datuma na obeh pogodbah o prodaji teh delnic, ki sta ju podpisala Šrot in Bajrović, "neresnična in zavajajoča", je v začetku leta potrdila tudi posebna revizija Pivovarne Laško, ki jo je izvedla hiša BDO Revizija. Pogodbi sta bili namreč sklenjeni šele septembra 2007, in ne januarja 2007, kot je navedeno na pogodbah.

V delu, ki se nanaša na lastninjenje Pivovarne Laško, naj bi bili poleg Šrota obtoženi še najmanj dve osebi. Po dostopnih podatkih so kriminalisti pred dvema mesecema ovadili nekdanjega direktorja Infonda Holdinga Matjaža Rutarja, nekdanjo direktorico Centra Naložb Sašo Fajs in nekdanjo "slamnato" lastnico Šrotovega podjetja Kolonel Danijelo Raković. Ko bodo obtožnice vročene vsem strankam, bodo te imele osem dni časa za ugovor, o katerem bo odločal izvenobravnavni senat. Po nekaterih ocenah bi se, če bi obtožnice prestale pritožbeni postopek, sojenje začelo še letos.