Varovanci selektorja Ronija Pikca so obdržali stik z evropskim vrhom. Vlogo prve plavalke je potrdila Radovljičanka Anja Klinar, ki je v vseh nastopih dosegla najboljše znamke v karieri. Toda na 400 mešano je tesno izgubila tako želeno kolajno, čeprav je kljub prehodu na počasnejše tekstilne kopalke krepko izboljšala tudi svoj državni rekord. Presenečenji sta tudi Kranjčanka Tanja Šmid, sicer plavalka Fužinarja, ki je na 200 prsno prav tako z novim slovenskim rekordom osvojila peto mesto. Ob tem ne gre spregledati, da je bila Šmidova najmlajša med finalistkami. Najmlajša med finalistkami je bila tudi druga plavalka Fužinarja Tjaša Oder, letos že mladinska evropska prvakinja in podprvakinja, ki se je v Budimpešti prvič v življenju prebila med najboljših osem v Evropi. V finale so se prebili še Damir Dugonjič, Emil Tahirovič in Peter Mankoč. Vsi trije so na EP dokazali, da bi z nekaj sreče lahko osvojili tudi odličje. Po drugi strani pa so prav vsi trije v finalu pokazali slabši nastop od možnega.

"Res se vračamo brez kolajne. Želje, pričakovanja in realne možnosti so bile, a sreča ni bila na naši strani. Klinarjeva je odličje zgrešila na 400 mešano, kjer nastop traja več kot štiri minute in pol, za 21 stotink, imeli smo nekaj nesreče na 50 prsno, kjer je Dugonjič dosegel najboljši izid na svetu. In v šali smo ugotovili, da je lažje priti v finale EP, kot pa biti drugi v Sloveniji. Tudi Mankoč je kljub poškodbi le za dve desetinki zgrešil kolajno in v vseh teh disciplinah smo med najboljšimi. Najbolj pa veseli dejstvo, da smo s Tanjo Šmid in Tjašo Oder dobili tekmovalki, ki sodita v evropski vrh," je ocenil predsednik Plavalne zveze Slovenije (PZS) Darjan Petrič.

Po drugi strani so se pokazale tudi številne težave. Sara Isaković le nemo opazuje tekmice, ki jih je v najuspešnejši sezoni prehitevala za šalo, Anja Čarman je daleč od forme, s katero je še pred dvema sezonama naganjala strah v kosti tudi najmočnejšim v Evropi. Olimpijka Nina Sovinek je prav tako daleč od forme, s katero si je pred dvema letoma priplavala prvi olimpijski nastop. Izkupiček je slabši kot pred dvema sezonama na EP v Eindhovnu, kjer je Slovenija osvojila dve kolajni: zlato Isakovićeva in srebrno Mankoč.