Triatlonke so bile prve, ki so se pomerile na novem tekmovanju Mednarodnega olimpijskega komiteja za mlade športnike, in tudi prve, ki so se borile za medalje. V športnem centru East Coast Park je tekmovalke iz 32 držav najprej čakalo 750 metrov plavanja, nato 20 kilometrov kolesarjenja in za konec še pet kilometrov teka. Slovenska udeleženka Monika Oražem je plavalni del začela dobro in se iz vode povzpela kot peta. Nadaljevanje je bilo še boljše, saj je po prvem od treh krogov na kolesu napredovala na tretje mesto, pozneje pa v vodilni skupni prevzela celo vodstvo. Uspešno se je izognila tudi nekaj padcem na zavojih, po kolesarskem delu pa je bila nazadnje osma.

V tekaškem delu je ostala približno tam, kjer je bila po kolesarjenju, na koncu je pritekla skozi cilj kot deseta z 2:20 minute zaostanka za zmagovalko. Prvo zlato medaljo na mladinskih OI si je priborila Japonka Juta Sato, do medalj pa sta prišli še Avstralka Elle Salthouse in Američanka Kelly Whiteley.

"Zadovoljna sem, čeprav na teku ni šlo najbolje. Plavanje in kolo sta enakovredna, pri teku mogoče malo zaostajam. Konkurenca je bila tako močna kot na MEP. So pa razmere težje kot v Evropi. Težje je dihati, precej bolj je vlažno. A sem z doseženim zadovoljna," je prva slovenska tekmovalka na mladinskih OI ocenila svoj nastop; 17-letna tekmovalka iz Ribnice, ki se s triatlonom ukvarja sedem let, je bila na letošnjem mladinskem evropskem prvenstvu četrta, septembra pa jo čaka še nastop na mladinskem SP.

Z nastopom je bil zadovoljen tudi njen trener Miloš Petelin: "Tihi cilji so bili med osem, Monika pa je tudi precej kritična do sebe. Na kolesu jih je ujela skupina močnih tekmic. Sam tek ni bil slab, malo so presenetile posameznice, ki kar naenkrat eksplodirajo. Letošnja sezona je konstantna in tudi ta tekma je pokazala, da ni nihanj. Sem pa zadovoljen, deseterica je lep uspeh." Razmere so bile predvsem za evropske tekmovalke težke, Oražmova pa še nikoli ni tekmovala na tako oddaljenem prizorišču, predvsem pa nikoli v podnebju s tako visoko stopnjo vlage v zraku.

Oražmovo po nekaj dneh počitka čaka še ekipni nastop. Ker na mladinskih OI nastopa le po en tekmovalec iz posamezne države, bodo ekipe oblikovali po celinski pripadnosti in glede na dosežke na današnji ženski in ponedeljkovi moški posamični tekmi.

Vozlova v Singapurju v finalu na 50 prsno

Prvi dan iger v Singapurju so Slovenci, poleg nastopa v triatlonu, tekmovali še v plavanju in veslanju. Plavalki Tina Meža in Tjaša Vozel sta nastopili na 50 metrov prsno ter si brez težav zagotovili popoldanski polfinale. Meža se je med 16 najboljših uvrstila z desetim časom, Vozlova s petim dosežkom kvalifikacij.

V popoldanskih polfinalih je nato prva nastopila Meža in s časom 33,31 pristala na petem mestu, kar je pomenilo, da je ostala brez želene uvrstitve v finale. "Za prvi nastop je v redu, s časom pa nisem zadovoljna, saj sem upala, da bom šla pod 33 sekundami. A čaka me še nastop na 100 prsno," je po razpletu menila Meža.

Nato je takoj za njo v vodo v drugi polfinalni skupini skočila še Vozlova in se s časom 32,87 kot tretja uvrstila v finale. Ta bo na sporedu v ponedeljek, Vozlova pa ima šesti dosežek polfinala.

"Z uvrstitvijo sem zelo zadovoljna. Rezultat ni bil moj osebni rekord. Ne najdem pravega občutka za svojo tehniko. Upam, da bom v finalu našla pravi občutek in plavala osebni rekord," je dejala Vozlova, ki je navdušena tudi nad razmerami za delo. Plavalci so začasni olimpijski dom dobili na športni šoli Singapore Sports School na severu države, kjer imajo dva sodobna olimpijska bazena in ustrezne spremljevalne objekte.

Veslači so danes opravili prvi del naloge. Skifistka Tarin Čokelj je v svoji skupini osvojila četrto mesto in jo v torek čaka repasaž za uvrstitev v polfinale. Dvojec v postavi Jure Grace in Grega Domanjko pa je bil uspešen že v prvem nastopu. Z drugim mestom v svoji skupini sta se Slovenca že neposredno uvrstila v polfinale, kjer bosta nastopila v torek.

V ponedeljek bodo v Singapurju na olimpijskih prizoriščih trije Slovenci. Vozlova v plavalnem finalu, Čokljeva v repasažu, naporen urnik pa bo imel plavalec Aleks Koštomaj. Najprej ga čaka nastop na 200 m mešano, že uro in pol pozneje pa še na 200 prosto.