Klinarjeva je bila do polovice proge v boju za najvišja mesta, v končnici pa je malo popustila, a kljub vsemu dosegla drugi najboljši izid v karieri. "Zelo zadovoljna sem že s tem, da sem se uvrstila v finale. Seveda pa sem malo razočarana, saj sem se želela spustiti pod mejo 2:09, a nič hudega. To bo pač zdaj eden od naslednjih ciljev," je povedala 22-letna Jeseničanka Anja Klinar in dodala: "Bilo je težje kot v sobotnem polfinalu." Preizkušnja na 200 delfin se je razpletla po madžarskih notah, saj sta se na najvišji stopnički uvrstili Katinka Hosszu, ki je slavila že na 200 mešano, in Zsuzsanna Jakabos, ki je Klinarjevi odnesla bron na 400 mešano, tretja pa je bila Britanka Ellen Gandy. Včeraj so prireditelji razdelili zadnjih osem kompletov kolajn, Slovenija pa je postala "bogatejša" še za 12. mesto ženske mešane štafete (4:11,04) in 14. mesto Radovljičanke Nine Cesar na 400 prosto (4:14,96).

V sobotnem popoldanskem programu so se slovenski plavalci in plavalke predstavili kar šestkrat. A kopica vrhunskih dosežkov ni bila dovolj za dobro razpoloženje v slovenskem taboru, saj je ostal brez načrtovane kolajne.

V prvem finalnem nastopu je Tjaša Oder na 1500 prosto s 16:23,70 dosegla nov slovenski rekord ter neuradni mladinski svetovni rekord, ki jo je popeljal na sedmo mesto, lanski rekord pa je izboljšala skoraj za dve sekundi. "Zelo sem vesela rekorda. Ko bi vsaj tako plavala tudi na mladinskem prvenstvu, saj bi potem osvojila dve zlati kolajni. A vseeno je super, tudi zato, ker sem bila po mladinskem prvenstvu zelo prazna in brez moči," je povedala Tjaša Oder, s 16 leti tudi najmlajša finalistka.

Naslednji je bil na vrsti Peter Mankoč, ki se je potihoma spogledoval z novo kolajno na 100 delfin, a se je na koncu izkazalo, da ni bila dosegljiva. Zaradi slabega prihoda v cilj in drobnih napak v plavanju je samo na koncu izgubil vsaj tri mesta in z dosežkom 52,39 končal na sedmem mestu v Evropi. "Čas je dober in pred prvenstvom bi to takoj podpisal, a bi lahko prišel tudi do kolajne. V cilju je seveda lažje povedati, kaj vse sem naredil narobe. Po bitki je lahko biti general... Brez letošnje poškodbe bi napadal zlato," je ocenil Peter Mankoč.

Posebna pozornost je seveda pripadla finalu na 50 prsno, kjer pa Damir Dugonjič in Emil Tahirovič nista ponovila petkovih nastopov in z vrhunskima uvrstitvama, šestim in sedmim mestom v Evropi, nista bila zadovoljna. "Morda sem si preveč želel kolajne. Skok je bil zanič, plaval sem preveč na silo, in ker sem plaval s preveliko frekvenco, so mi na koncu pohajale moči. Pričakoval sem nekaj povsem drugega, boj za medaljo, a napake se dogajajo," je razplet komentiral Damir Dugonjič, ki je v petek dosegel najboljši letošnji izid na svetu, v finalu pa je bil s 27,80 štiri desetinke počasnejši in je pristal na sedmem mestu. Mesto boljši je bil Emil Tahirovič, a tudi on ni skrival, da je prišel po odličje: "Razočaran ne smem biti, saj je bilo plavanje vrhunsko, skok, ki sem ga želel popraviti, je bil v redu. Seveda sem si želel kolajne, po drugi strani pa je to moja najboljša uvrstitev na taki tekmi. Upam, da bo čez dve leti še bolje."

Za še en vrhunski dosežek je poskrbela Anja Klinar in se na 200 delfin zavihtela v finale. Z 2:09,01 je osebni rekord popravila kar za 78 stotink in se kot šesta najhitrejša Evropejka prebila v včerajšnji finale, v katerem je bila na koncu osma. Slovenija je imela v polfinalu dve plavalki, a se je pri Sari Isaković izkazalo, da ni pripravljena za najboljšo osmerico. "Sem kar malo žalostna. Upala sem na dosežek pod 2:10, a sem se počutila slabše kot zjutraj in težko je bilo plavati. Niti ne vem, zakaj," je bila razočarana Sara Isaković, ki je prav na 200 delfin želela pokazati največ, dosežek 2:11,07 pa je pomenil šele 11. mesto.