Tožilstvo je navedlo, da so Kultererja aretirali zaradi begosumnosti, nevarnosti vplivanja na priče in ponovitvene nevarnosti. Kdaj bodo odločali o odreditvi preiskovalnega zapora, za zdaj ni znano. Poleg Kultererja so aretirali še dve osebi, katerih identitete niso razkrili, ter na avstrijskem Koroškem in Dunaju opravili 10 hišnih preiskav.

Kulterer, ki je banko vodil med letoma 1992 in 2006, je bil novembra 2008 zaradi prirejanja bilanc že obsojen na denarno kazen v višini 140.000 evrov. V preteklih mesecih so ga pravosodni organi vzeli pod drobnogled zaradi dvomljivih poslov na Balkanu, pri čemer je obstajal sum pranja denarja.

Nekdanji prvi mož banke je bil udeležen pri prodaji večinskega deleža Hypo Group Alpe Adria, ki ga je dežela Koroška prodala nemški regionalni banki Bayern LB leta 2007. Tako naj bi Bayern LB preminulega nekdanjega koroškega deželnega glavarja Jörga Haiderja pri tem podkupila, Koroška pa naj bi ob prodaji zamolčala, da naj bi bila banka vpletena v številne tvegane naložbe in sumljive posle v srednji in vzhodni Evropi ter na Balkanu.

Banko, ki je zašla v hude finančne težave, so decembra lani podržavili, da bi jo rešili pred bankrotom. Njeni lastniki Bayern LB, avstrijska dežela Koroška in graška zavarovalnica Grawe so državi predali svoje deleže.