Najprej je prav Markič prestrašil konkurenco na stari celini v predzadnjem kvalifikacijskem nastopu, saj je bil do takrat z naskokom najhitrejši plavalec med vsemi nastopajočimi. Srb Čaba Siladji, ki je zmagal v prejšnji skupini, je na kratki 50-metrski razdalji zaostajal za več kot dve desetinki sekunde. Markič pa je bil z dosežkom 27,67 tudi pet stotink sekunde hitrejši od starega slovenskega rekorda iz leta 2008, torej pred uporabo visokotehnoloških kopalk, in pravzaprav zanesljivi udeleženec polfinala.

Že minuto kasneje se je izkazalo, da je bil to račun brez krčmarja. V zadnji skupini sta Ravenčan Damir Dugonjič s 27,39 in Triglavan Emil Tahirovič s 27,50 dosegla kar prvi in drugi najboljši izid na svetu letos in tragična žrtev jutranjega slovenskega spopada je bil Markič, ki je v tukajšnjem bazenu leta 2006 že osvojil eno od medalj, a tretji izid predtekmovanja ni bil dovolj za napredovanje. "Žal mi je za Matjaža, a pokazalo se je, da smo trenutno trije najboljši v Evropi. Posebej Damirjev dosežek je nekaj izjemnega in mislim, da ga letos na svetu ne bo, ki bi bil hitrejši. Medalja zdaj ne bi smela biti več vprašanje," je tekmo videl Tahirovič.

Samozavestno je pred mikrofone stopil tudi Dugonjič. "Spremenil sem način razmišljanja. Danes sem se počutil, kot da sem najhitrejši na svetu, prepričal sem se v to. Vem, da to zmorem, in uspelo mi je, čeprav sme vedel, da bom moral že zjutraj plavati zelo hitro," je recept za prvo mesto razkril letos najhitrejši plavalec na svetu v tej disciplini. Na četrtem mestu je predtekmovanje končal Nemec Hendrik Feldwehr z dosežkom 27,76 in slovenske napovedi o medalji se zdijo kljub močnim tekmecem vse bolj uresničljive, še več, zdaj tekmeci praktično razmišljajo le o hitrih Slovencih.

"Izid je zelo dober, žal sem bil le tretji od Slovencev. Emilu in Damirju lahko le zaželim, da bosta čim bolje plavala še naprej," pa je dal spodbudo "večnima tekmecema" Markič, na tem bazenu leta 2006 že dobitnik brona. Nastop četrtega Slovenca Grege Plevelja, ki je z 28,94 osvojil 37. mesto, je bil ob razpletu na vrhu nepomemben.

Za še en slovenski, predvsem pa osebni presežek je poskrbela letošnja mladinska evropska prvakinja in podprvakinja Ravenčanka Tjaša Oder. Slovenska plavalka si je na 1500 metrov prosto priplavala tudi prvi članski finale na evropskih prvenstvih. Z najhitrejšim dosežkom v sezoni, 16:31,45, je osvojila osmo mesto in v soboto se bo tudi ona predstavila med plavalno elito. "Po dogovoru s trenerjem sem se držala tekmovalke na progi pet, po 700 metrih pa sem imela še veliko moči in šla naprej," je recept za finale razložila mlada koroška plavalka in dodala, da je dodatno motivacijo dobila že po dobrem nastopu na 400 prosto, kjer je bila 11., ter videla, da finale na 1500 prosto ni nerealen. Radovljičanka Teja Zupan je bila v tej disciplini s 17:22,98 22.

V polfinale se je na 100 delfin po pričakovanjih zavihtel tudi Peter Mankoč, branilec srebra v tej disciplini z zadnjega prvenstva v Helsinkih, ki je z najboljšim letošnjim dosežkom 53,02 osvojil 10. mesto. "Mislil sem, da bo lažje, a je bilo zelo mukotrpno. Tukaj sem bil kar tri dni prost, kar se mi je pri 32 letih zgodilo prvič. Izid je dober, a samo plavanje je lahko še veliko boljše," je dejal Mankoč in dodal, da je pričakoval, da bodo tekmeci glede na izide nekaj počasnejši. Radovljičan Robi Žbogar je bil v tej disciplini z najboljšim letošnjim dosežkom 54,35 40. Četrta udeleženka popoldneva pa bo najprijetnejše presenečenje slovenskega tabora na prvenstvu doslej, Ravenčanka Tanja Šmid, ki si je na 200 prsno že v četrtek priplavala prvi finale v karieri, ob tem pa popravila osebni in slovenski rekord.

Za lastnimi dosežki pa sta zaostali slovenski predstavnici na 200 prosto Nina Sovinek (2:05,97) iz Olimpije in Urša Bežan (2:06,70) iz Triglava, ki sta osvojili 37. in 41. mesto.