Slovenski tabor je pričakoval dva izredno zanimiva nastopa. Po velikem uspehu Anje Klinar in zelo dobrem nastopu Petra Mankoča v ponedeljek so slovenski plavalci z izjemo nekaterih "manj pomembnih" nastopov pokazali manj, kot je vodstvo reprezentance pričakovalo. Šmidova pa je pred tekmo nosila dodatno breme diskvalifikacije s tekme na 100 prsno, kjer so ji sodniki z napačno odločitvijo odvzeli polfinalni nastop.

Kranjčanka, ki nastopa za koroški klub in na 200 prsno cilja na finale, je zdržala vse pritiske in v predtekmovanju dosegla najhitrejši dopoldanski izid v karieri sploh ter drugega najhitrejšega po prehodu na počasnejše tekstilne kopalke. Brez večjih pripomb je bil tudi njen trener Borut Petrič, ki je opazil nekaj negotovih zavesljajev po samem startu, kasneje pa je njegova varovanka izpolnila vse taktične zamisli.

"Na razplavanju res nisem imela tiste prave samozavesti, a mi je Borut (Petrič op.p.) vseskozi govoril, da bo na tekmi dobro. Na tekmi je res kar šlo, zadovoljna sem, ni pa bilo vse dobro. Osnovni dogovor je bil, da začnem nekoliko bolj zadržano in tekmice začnem loviti na tretjih 50 metrih, kar sem tudi storila," je o nastopu drugim povedala 20-letna Šmidova.

Velika neznanka je bila tudi Sara Isaković, kateri letos najboljši izidi še manjkajo, četrti dan pa je le dobila priložnost za nastop in jo lepo izkoristila. Z 59,19 je potrdila napovedi trenerja Mihe Potočnika, ki zanjo skrbi, ko je v Sloveniji, saj je slednji napovedal, da je Sara iz dneva v dan hitrejša. Z 59,19 je Isakovićeva na 100 delfin to tudi potrdila in praktično za pol sekunde izboljšala svoj najboljši letošnji dosežek.

"Z nastopom sem zelo zadovoljna, čeprav sem si želela še kakšno desetinko boljši čas. Zdaj mi v delfinu res gre in za popoldan načrtujem nov slovenski rekord, čeprav sem prejšnjega v Pekingu dosegla v tistih hitrih kopalkah," je o tekmi povedala Isakovićeva ter potrdila, da je njen osnovni cilj tudi preboj v finale najboljših osmih žensk Evropi na 100 delfin.

V petek slovenski tabor čaka na še en napet dan, saj bo v vodi kar 13 slovenskih plavalcev, tudi prsači Emil Tahirovič, Matjaž Markič in Damir Dugonjič, ki računajo z bojem za eno od odličij na 50 prsno, čeprav bodo zjutraj v polfinale napredovala le najboljša dva, nastopil pa bo tudi branilec srebra na 100 delfin z zadnjega prvenstva v Eindhovnu Peter Mankoč, z nekaj sreče pa bo morda presenetil še kdo od drugih.