Drevišnji ljubljanski premieri opernega spektakla Žena brez sence bo naslednji večer ob istem času sledila ponovitev. Nemški skladatelj Richard Strauss je delo napisal leta 1917, a so ga zaradi vojnih razmer v Dunajski državni operi krstno uprizorili šele leta 1919.

Spektakularna predstava Mariinskega gledališča je tehnično zahtevna, saj hitre scenske menjave pogosto potekajo kar pred očmi gledalcev. Gostujoči projekt z Rusi sodi med letos največje festivalske zalogaje.

Maestro Valerij Gergijev je umetniški in generalni direktor Mariinskega gledališča in sodi med najuglednejše dirigente na svetu. Na njegovo pobudo so nastale številne prireditve in festivali, kot so Festival Gergijeva na Nizozemskem, finski festival Mikkeli in Moskovski velikonočni festival.

Poleg Mariinskega gledališča sodeluje Gergijev tudi z drugimi ansambli, kot so Svetovni orkester za mir, Dunajski filharmoniki in Rotterdamska filharmonija. Od leta 2007 je glavni dirigent Londonskega simfoničnega orkestra, s katerim bo na Festivalu Ljubljana nastopil 19. avgusta.

Na petkovem koncertu simfoničnega orkestra Mariinskega gledališča bo kot solist nastopil pianist Denis Macujev. Pod Gergijevim vodstvom bo izvedel dela Sergeja Prokofjeva, Igorja Stravinskega in Rodiona Ščedrina. Koncerta se bosta ob 20. uri udeležila tudi predsednika Slovenije in Hrvaške, Danilo Türk in Ivo Josipović.