Šmidova je bila diskvalificirana zaradi domnevnega delfinovega udarca med plavanjem, ki pa ga slovenski trenerji niso zasledili niti po pregledu posnetka plavanja. "Najhuje je, ker bi Tanja s svojim dosežkom lahko nastopila v polfinalu," je po tekmi dejal njen trener in eden najboljših slovenskih plavalcev vseh časov Borut Petrič.

"Zelo razočarana sem. Diskvalificirana sem bila, ker naj bi pri zadnjih dveh zavesljajih pred obratom brcala delfina. Tega nisem naredila, tudi na posnetku tega ni. Zdaj sem pa jezna in upam, da mi bo to prišlo prav za nastop na 200 prsno," je tekmo videla Šmidova.

Nezadovoljna je bila tudi Sovinkova, ki ni skrivala, da si je želela nekaj boljši dosežek. "Pokazalo se je, da še nisem dovolj hitra. Sem pa dobro plavala drugih 50 metrov in tudi zaradi tega upam, da bom na 200 metrov plavala dobro. Sicer pa sem naredila napako že pri skoku, tudi izid ni bil ravno blesteč, a vseeno sem si želela štiri ali pet desetink boljši izid," je svojo tekmo ocenila olimpijka iz Pekinga.

V sredo bo na sporedu kar sedem slovenskih nastopov. Na 800 prosto se bodo predstavile slovenska rekorderka Nina Cesar iz Radovljice, aktualna mladinska podprvakinja v tej disciplini Ravenčanka Tjaša Oder, njena klubska kolegica in vrstnica Špela Bohinc ter še ena radovljiška plavalka Teja Zupan, tudi že olimpijka v daljinskem plavanju.

Triglavanka Anja Čarman se bo na 100 hrbtno skušala odkupiti za ponesrečen nastop na dvakrat daljši razdalji, Anjo Klinar iz Gorenjske banke Radovljice čaka nastop na 200 mešano, njen klubski kolega Robi Žbogar pa se bo predstavil na 200 delfin.