Plavalka Gorenjske banke Radovljice, Anja Klinar, je stopila še korak bližje k želeni medalji in ponovitvi uspeha s prvenstva 2004, ko je na 400 mešano že osvojila bronasto odličje. Z drugim izidom kvalifikacij se je na aktualni evropski lestvici prebila na četrto mesto, glede na to, da se je tretjeuvrščeni na lestvici, Španki Mireii Belmonte Garcii nastop v predtekmovanju povsem ponesrečil in je tekmo končala na 10. mestu, ima Klinarjeva med finalistkami celo tretji najboljši letošnji izid v Evropi, s čimer se lahko odkrito spogleduje z bojem za medaljo.

V predtekmovanju je bila od Klinarjeva hitrejša le Britanka Hannah Miley z dosežkom 4:40,10, a sta obe tekmovalki na koncu malce popustili. "V finalu mi bo veliko lažje kot zdaj. Prvi nastop je težek in spet sem imela veliko tremo, zato nisem bila preveč samozavestna. Zdaj bo lažje, saj bi že zjutraj lahko plavala še sekundo hitreje. Ker sem vedele, da sva s Hanah Miley spredaj in da bo to dovolj za finale, na koncu nisem dala vse od sebe. Sicer pa rezerve vedno so, saj ni nikoli tako dobro, da ne bi moglo biti še boljše, sama pa si želim, da bi bile prav vse tehnike popoldan še boljše kot zdaj," je bila po tekmi vesela Klinarjeva.

Z najboljšim letošnjim dosežkom 24,16 na 50 delfin, 13. mestom in polfinalom se je izkazal tudi Ilirijan Peter Mankoč, ki je potrdil dobro formo pred glavno tekmo na 100-metrski razdalji v tem slogu. "Na 50 delfin je zame podobno, kot bi metal kocko in potem ali je šestica ali pa ne. Frekvenca je enostavno malo prehitra. Seveda sem zadovoljen s polfinalom, saj sem imel letos 48. izid v Evropi, a tekmeci so res zelo hitri. Sam vem, da sem lahko še hitrejši, ne vem pa, če bo zadosti za finale in prav nič ne bo narobe, če ga ne bo," je bil z nastopom zadovoljen tudi Mankoč. V isti disciplini je nastopil še Radovljičan Robi Žbogar in bil 42. (25,11).

Z mešanimi občutki so tekmo na 100 prsno končali slovenski tekmovalci, ki imajo velike apetite predvsem za 50-metrsko tekmo. Za presenečenje je z dosežkom 1:01,82 poskrbel Koprčan Matjaž Markič, ki je tekmo končal kot 19., le desetinko za polfinalom, Ravenčan Damir Dugonjič je bil z 1:01,91 22., Emil Tahirovič pa z 1:02,13 25. Vsi trije so krepko izboljšali svoje najboljše letošnje dosežke. Posebej je izstopal Markič, ki v sezoni še ni plaval pod 1:04. Na žalost pa se je s slovenskimi plavalci poigrala ura, saj je drugo in 22. mesto v kvalifikacijah ločila vsega dobra sekunda in Slovenija bi z nekaj sreče lahko imela v popoldanskem programu še dva plavalca. Posebej razočaran je bil Dugonjič, saj je po tekmi športno priznal, da si je želel nastop v polfinalu in zato z doseženim ne more in ne sme biti zadovoljen. Grega Plevelj je bil z 1:06,21 58.

Popoln polom glede na pretekle dosežke pa je doživela Anja Čarman, ki že celo sezono išče prvo formo. Na 200 hrbtno se je z 2:15,87 in 18. mestom sicer približala polfinalistkam, a je bil izid preslab za plavalko Triglava, ki je v Evropi že posegala po medaljah. Žal je veliko napako naredila že na startu, ko je praktično le padla v vodo, v nadaljevanju pa so se napake še stopnjevale. Del krivde za slab nastop je nase takoj po tekmi vzel tudi njen trener Roni Pikec, ki je odkrito priznal, da bo treba za boljše dosežke spremeniti tudi trening, zato je že napovedal spremembe po letošnjem EP.